Annons

Annons

Annons

Värnamo

”Puss hej då”

Systern är nyförlöst med sitt andra barn. Efter tre veckor lämnar hennes sambo henne för en annan kvinna.

En mardrömshändelse som lillasystern Annika, bördig från Värnamo, har gjort en dokumentärfilm om. Filmen, Puss hej då, är nu nominerad till det tunga priset ”Tempo Documentary Award”.

Text

Annika Fredriksson, 35, är dokumentärfilmare och uppvuxen i Värnamo. Nu är hennes debutfilm, Puss hej då, nominerad till det tunga priset ”Tempo Documentary Award”.

Bild: Privat

Annons

Annika Fredriksson, 35, är dokumentärfilmaren som är uppvuxen i Värnamo. Hon gick först på Mossleskolan och därefter på Gröndal innan det blev estetiska programmet på Finnvedens gymnasium. Efter något år flyttade hon till Dalarna för att läsa en tioveckorskurs som hette Verktyg för videoproduktion. Men hon blev kvar i tre år och läste hela kandidatprogrammet i film- och tv-produktion.

Efter att ha jobbat i Stockholm några år inom olika produktionsbolag gick flytten söder ut till Malmö. Där jobbar Annika också som lärare inom film på en folkhögskola.

Nu är hon dock aktuell med sin långfilmsdebut. En dokumentärfilm som kommer att visas på biografer i Stockholm under tiden som Tempo Dokumentärfestival rullar 6 - 12 mars. Filmen är dessutom nominerad till det tunga priset ”Tempo Documentary Award”.

Annons

Annons

Tidningen får en telefonintervju med henne någon dag innan filmen har Stockholmspremiär på Biograf Victoria den 8 mars.

Hur känns det att vara nominerad till det här priset?

– Det känns väldigt fint. Det är en bekräftelse på att filmen är viktig och att den har något att berätta. Projektet höll jag för övrigt på med under 4,5 år, berättar hon.

Filmen handlar om Annikas syster som är nyförlöst med sitt andra barn. Efter bara tre veckor lämnar hennes sambo henne för en annan kvinna. Dokumentärfilmen är en poetisk historia om styrkan i systerskap, där ett personligt berättande samtidigt blir politiskt.

Bild: Privat

Filmen är en poetisk historia om styrkan i systerskap, där ett personligt berättande samtidigt blir politiskt.

Filmen handlar om Annikas syster som är nyförlöst med sitt andra barn. Efter bara tre veckor lämnar hennes sambo henne för en annan kvinna, vilket gör att tillvaron förvandlas till en mardröm för henne. En mardröm som utspelas i realtid.

I en annan del av landet försöker den nyförlovade systern och dokumentärfilmaren Annika stötta henne över telefon. Samtidigt börjar hon se på sitt eget förhållande med nya ögon. Hur ska hon själv våga bilda familj när hon ser att det ofta är kvinnor som bär den tyngsta bördan och riskerar att lämnas utan stöd.

I filmen får tittarna följa systrarna när de tillsammans försöker reda ut hur de ska ta sig an livet efter uppbrottet. Puss hej då är Annika Fredrikssons långfilmsdebut och kan förutom på Biograf Victoria även streamas på Draken Film från och med onsdag 8 mars klockan 18.00. Där finns den sedan tillgänglig i 48 timmar.

Annons

Annons

Annika berättar att hon gjort mycket research om föräldraskap och att hon pratat med flera forskare. Hon konstaterar att även männen stöter på mycket utmaningar i föräldraskapet.

– Mödra- och barnhälsovården riktar sig till nästan uteslutande till mammor och det är lätt att partnern halkar efter och inte blir bemött som en likvärdig förälder, samtidigt som mammorna blir allt mer experter. Redan där etableras de ojämna rollerna, säger hon.

Vad har du för planer framöver, mer film på gång eller?

– Nu har jag fullt fokus på att den här filmen ska komma ut och visas. Den har varit en emotionell utmaning så jag tror helt enkelt att jag behöver lite tid att landa innan jag drar igång något nytt, säger Annika Fredriksson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan