Annons

Annons

Annons

Rydaholm

Polis stoppade fortkörare – bilen var fullproppad med ungdomar

En trafikant blev stoppad och kontrollerad av polis i Rydaholm när han körde för fort på en 40-väg. Då upptäckte polisen att det fordonet var fullproppat med ungdomar. Det var inte det enda problemet.

Text

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

I slutet av december 2022 befann sig en polispatrull i Rydaholm nattetid. De blev misstänksamma när de såg en bil komma körande i alldeles för hög hastighet på Östra storgatan och beslöt sig för att följa efter fordonet med cirka 100 meters avstånd. Men när vägen gick över till en 70-väg bromsade bilen i stället in då föraren såg polisbilen. Poliserna valde då att göra en stopp och kontroll av fordonet.

Annons

Annons

Inuti bilen, som var utrustad med en LGF-skylt (långsamtgående fordon) fann de till sin förvåning fem ungdomar. Polisen blev snabbt varse om att det handlade om en trimmad a-traktor som hade en manipulerad växellåda.

15-åringen som körde a-traktorn medgav att växellådan hade en installerad metallskiva som han ”tryckt bort med våld”. Metallskivan förhindrade att fordonet går att växla till de högre växlarna vilket tillåter en högre hastighet och nu gick a-traktorn att köra i 70 kilometer i timmen i stället.

”Bilden visar växellådan och metallskivan som är installerad av 15-åringens pappa för att göra det omöjligt att växla till 3:an och 4:ans växel”, står det i förundersökningen.

Bild: Polisens förundersökning.

Fordonet beslagtogs och bärgades till Värnamo. Där kontaktades 15-åringens föräldrar som fick komma och hämta honom.

Efter en undersökning av fordonet framkom det att det i nuvarande skick klassas som en lätt lastbil och kräver ett b-körkort för att framföras, vilket ungdomen inte har rätt till.

Under den aktuella kvällen skulle 15-åringen med vänner åka hem till en kompis. Då en annan av vännerna fick problem med sin egen a-traktor fick samtliga åka med i 15-åringens a-traktor istället. Då märkte de plötsligt att det gick att få i de högre växlarna och föraren uppger i förhör att den tyckte att det var häftigt att prova att köra i en högre, otillåten hastighet.

Annons

Precis som vid stopptillfället på Östra storgatan så har 15-åringen erkänt brott i förhör och misstänks nu för olovlig körning. Till en början misstänktes också 15-åringens vårdnadshavare för medhjälp till den olovliga körningen.

Enligt polisens förundersökning godtar 15-åringen ett strafföreläggande.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan