Annons

Annons

Annons

En dyrare vardag

Värnamos starka år förbi – nu väntas mer bistra tider

Värnamo kommun kan stoltsera med ett starkt år 2022 – med 133 miljoner i sitt bokslut.

Däremot kommer de två nästkommande åren bli betydligt mer ansträngda.

Text

Bild: Mattias Altgärde, Pressfoto

Annons

Ni har hört det förr. På grund av pandemi, skenande elkostnader, den stigande inflationen och prishöjningar vart om vartannat så ställs hela Sverige inför en ekonomisk kris. Däremot har Värnamo kommuns ekonomi gått starkt under år 2022 – främst på grund av ökade skatteintäkter.

Johanna Svensson, kommunens ekonomichef, berättar att resultatet ser mycket bättre ut än vad kommunen själva väntade sig:

– Det är flera delar som lett till det starka resultatet, men den stora delen är tack vare skatteintäkterna. Vi går på Sveriges kommuner och regioners underlag som reviderat upp skatteintäkterna för hela 2022. För hela kommunsektorn ser resultatet mycket starkt ut, skatten är högre än väntat.

Annons

Annons

Johanna Svensson, ekonomichef på Värnamo kommun.

Bild: Pressfoto

Hur mycket blir de 133 miljoner kronorna över den beräknade budgeten?

– Den ursprungliga budgeten låg på 96 miljoner kronor, med tilläggsanslag blir det 73 miljoner plus i bokslutet. Nämnderna gör dock ett minus på 17 miljoner, sedan har vi den gemensamma finansieringen som går plus 76 miljoner kronor och där blir en stor del tack vare ett bättre skatteunderlag, säger Johanna Svensson.

Hon menar att det gynnar kommunen att ha fått ett så pass starkt resultat, men att det också kommer att behövas framöver. Inför 2023 och 2024 förväntas kostnaderna att bli ännu högre för kommunen, särskilt med det nya pensionsavtalet för kommunens anställda som började gälla från 2023.

– Det gör att vi får högre kostnader för de med en premiebestämd pension, som höjs med 1,5 procent. Framför allt får vi mycket högre kostnader, precis som privatekonomin så påverkas vi av inflationen med högre räntekostnader.

En av svårigheterna som kommunen nu står inför är att allt färre invånare i arbete ska ta ansvar för en åldrande befolkning, därför måste de nu bli en mer attraktiv arbetsgivare med bättre förmåner för de anställda, därav pensionshöjningen.

Värnamo kommun hade ett starkt år på grund av högre skatteintäkter – men den tiden är nu förbi och svårare utmaningar väntar framöver.

Bild: Mattias Altgärde

Annons

Men hur ska ni gå till väga för att lösa problemet?

– Det är väldigt många projekt som pågår just nu och vi lägger stort fokus på det. Det kan handla om att man får jobba lite längre, jobba mer... Det är inte ett helt enkelt problem.

Annons

Kommunen kommer också att utfärda en så kallad ekonomisk mobilisering inför de två nästkommande åren, men den kan inte Johanna Svensson berätta så mycket om i nuläget.

– Vi kan säga att budgetberedningen tar sitt beslut i juni, men vi har inget utskick för reformerna ännu. Det gäller att fundera ut hur man använder de resurser man har på bästa sätt, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte förgå politiska beslut, men från den ekonomiska sidan har vi räknat en del inför budgetarbetet. Nya ekonomiska rutiner jobbar vi alltid med, men det kanske är extra viktigt nu.

VN har tidigare frågat om det finns några särskilda åtgärder för för att hjälpa de som kan komma att hamna i en utsatt situation på grund av den förändrade ekonomiska stabiliteten. Då svarade kommunen nej, precis som Gislaveds, Gnosjös och Vaggeryds kommuner. Inte heller i dag finns det några särskilda insatser planerade för invånarna i Värnamo.

– 2023 och 2024 kommer att bli tuffa, men prognoserna menar att det eventuellt kommer att bli lättare under 2025. Vi hr ett helt annat kostnadsläge som inte kommer att sjunka, men det kanske inte kommer att öka särskilt mycket heller. Vi hoppas att det ska bli en mjuk landning med bättre förutsättningar för 2025, då har vi tagit höjd för att Riksbanken har lyckats sänka inflationen och ökningsgraden, säger Johanna Svensson.

Annons

LÄS MER: Så stöttar kommunerna familjer genom den ekonomiska krisen: ”Har pratat om att erbjuda råd”

LÄS MER: Värnamo kommuns prognos slog fel med 42 miljoner kronor

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan