Annons

Annons

Annons

Längdåkning

Hela familjen tog sig an Stafettvasan: ”Folk har tyckt att vi är galna”

Familjen Thunberg från Smålandsstenar tog sig an Stafettvasan tillsammans. Med 11-årige Sixten på en av sträckorna, körde de varsin del av de 90 kilometrarna från Sälen till Mora.

– Folk har tyckt att vi är alldeles galna när de fått höra vad vi skulle göra. Men det blev en helt fantastisk upplevelse, säger mamma Ida Thunberg.

Text

Hela familjen Thunberg efter fredagens målgång i Mora; Per, Elias, Ida, Sixten och Albin.

Bild: Privat

Annons

Stafettvasan som gick av stapeln i fredags, handlar om att lagen med fem deltagare delar på den nio mil långa sträckan mellan Sälen och Mora. Lagkonstellationerna kan se mycket olika ut, men det är ovanligt att en hel familj deltar och där den yngste just har fyllt 11, som är minimiåldern för att delta.

– Vi gillar ju skidåkning och min man Per kommer från Dalarna. Redan när yngste sonen Sixten föddes pratade vi om att vi alla skulle åka Stafettvasan, så det har varit ett långsiktigt mål, säger Ida Thunberg.

Innan fredagens lopp hade Per och äldste sonen Elias kört öppet spår, och på söndagen åkte Per Vasaloppet. Men det var ingen tvekan om att Stafettvasan var årets huvudnummer inom familjen.

Annons

– Barnen körde på helt fantastiskt och var nästan euforiska när de gick i mål. Jag hade inte trott att vår 11-åring skulle köra sin sträcka på 50 minuter. Man vet ju inte, kommer alla att vara friska, klara sina sträckor och inte ramla och slå sig. Men det blev en fantastiskt trevlig dag, och vi klarade det under sex timmar, säger Ida Thunberg, som är ordförande för OK Vivill som laget också åkte för i Stafettvasan.

Annons

Efter att pappa Per tagit hand om förstasträckan på 24 kilometer mellan Sälen och Mångsbodarna, tog äldste sonen Elias, 17, över den lika långa sträckningen fram till Evertsberg. Därefter tog mellansonen Albin hand om de 14 kilometrarna mellan Evertsberg och Oxberg, innan Sixten, 11, fortsatte sträckan på nio kilometer till Hökberg. Därifrån till målgången i Mora körde mamma Ida de sista 19 kilometrarna.

Växling från Elias till Albin vid Evertsberg.

Bild: Privat

Allt gick vägen utan intermezzon, och på plats fanns farmor och farfar för att hjälpa till med logistiken vid växlingsstationerna.

Ida Thunberg har tidigare kört stafetten med sin arbetsplats Weland, men detta blev en helt annan upplevelse. Att man dessutom slog Welands svenska lag gjorde inte saken sämre. När Ida skulle starta var det sex plusgrader och mjukt i snön.

– Men hellre stå och vänta i den temperaturen än i minus 20 grader. De andra var ju på plats i Mora när jag gick i mål och det var en fantastisk upplevelse, en av de bästa dagarna i mitt liv, säger Ida Thunberg.

Annons

Har alla varit lika entusiastiska?

– Det skulle jag nog säga. De yngsta blev lite pirriga när vi pratade om att anmäla oss förra året, och på skidsemestern förra året ville de gärna testa om de kunde köra så långt. Och de insåg de att de gjorde.

Annons

Träningen inför stafettloppet kan annars sägas ha varit minimal. Men under sportlovsveckan åkte de till Stöten, då de utöver utförsåkningen också passade på att åka till Oxberg där Albin och Sixten kunde provköra sina sträckor.

Efter målgången i fredags firade hela familjen med att gå på restaurang i Mora.

Blir det en repris nästa år?

– Ja så blir det nog. Det var påtryckningar inte långt efter målgången om att det ska ske nästa år igen. Det finns barn i den här familjen som är väldigt sugna, säger Ida Thunberg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan