Annons

Annons

Annons

Gislaved

Gislavedsbo stal och förstörde för minst 100 000 kronor

Gislavedsbon har erkänt att han tog sig in i i ett hus genom att krossa en ruta och väl där stal två par trosor. Men det var inte hela sanningen.

Text

Bild: Josefine Hektor

Annons

Genom att krossa en ruta tog sig en Gislavedsbo sommaren 2020 olovligen sig in i en familjs bostad i Gislaveds kommun. Väl där inne ska Gislavedsbon antingen ha tagit eller förstört lösören till ett värde av minst 100 000 kronor. I samband med detta har stora skador i form av blodbesudlingar gjorts i bostaden. Så lyder åtalet.

Gislavedsbon har erkänt stöld av normalgraden. Han hävdar att han enbart tagit två par trosor. Han har medger att han har förorsakat skador i form av blodbesudlingar i fastigheten, men han har dock inte haft uppsåt till skadorna. Gislavedsbon menar att det varken varit fråga om en bostad eller en fritidsbostad, utan att det var ett ödehus som han tog sig in i. Familjen som äger huset säger i förhör att de skulle flytta in i huset några dagar efter det att de upptäckte inbrottet och hade redan flyttat cirka 85 procent av alla sina tillhörigheter. De hade även övernattat i huset. Det var fullt av flyttkartonger och säckar med kläder i huset. Allt var sorterat men när de kom tillbaka var allt upprivet och rotat i.

Annons

Annons

Saneringsfirman slängde allt som hade minsta spår av blod på sig på grund av rädsla för smitta. Allt var förstört; kläder, möbler och köksutrustning. Huset var deras bostad poängterar familjen, inte en sommarstuga eller ett ödehus.
Nu har domen kommit. Tingsrätten anser att brottet bör bedömas som grovt eftersom tillgreppet skett efter intrång i annans bostad och innebar synnerligen kännbar skada. Tingsrättens samlade bedömning är att brottet är att bedöma som grovt. Detta då det skett efter intrång i bostad, och att Gislavedsbon uppehållit sig i bostaden under en längre tid samt att han sökt igenom hela bostaden. Gislavedsbon ska alltså dömas för grov stöld. Gislavedsbon har tidigare dömts för brott och vid det senaste brottstillfället framgår det av läkarintyget att han bedömts lida av en allvarlig psykisk störning både vid gärningstillfället och vid undersökningstillfället.

Även denna gång är tingsrättens slutsats att han lider av en allvarlig psykisk störning och därför ska han dömas till rättspsykiatrisk vård.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan