Annons

Annons

Annons

Smålandsstenar

Ida bytte karriär: ”Jag drev mot någonting som inte kändes bra”

Utmattningen fick Ida Runesson att följa sin magkänsla. Men samma månad som hon blev godkänd personlig tränare kom bakslaget: pandemin. Nu gör företaget Jobbstark skäl för sitt namn.

Text

Ida Runesson drömmer om att i framtiden kunna fylla alla tre våningsplanen i huset på Norra Nissastigen med aktivitet.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

För fem år sedan drabbades Smålandsstenarbon Ida Runesson av utmattning. Hon hade då arbetat hela sitt yrkesliv på familjeföretaget Västbo Press och planen var att bli delägare i firman. Men livsvalet var inte hennes innersta önskan och till slut sa kroppen ifrån. Ida fick utmattningssymptom och tvingades tänka om.

— Utmattningen kom som en följd av att jag försökte driva mig åt ett håll som jag egentligen inte ville. Tankarna snurrade och jag tvingades fundera över vad det är som egentligen driver mig, säger hon.

Ida kom fram till att hon ville starta ett eget företag och efterhand som rehabiliteringen fortskred klarnade bilden ytterligare.

— Jag hade själv upplevt hur träning förbättrar livssituationen och hur mycket man kan påverka sitt mående med ganska små medel, säger hon.

Annons

Annons

Träningen kom in i livet ett par år innan Idas utmattning. 22 år gammal insåg hon att hon blev andfådd av minsta ansträngning.

— Jag orkade inte göra någonting på kvällarna, jag var helt slut efter jobbet. Det var inte rimligt för en person i min ålder.

Ida började träna och fick snart tillbaka sin energi. Plötsligt orkade hon med både jobb och hem och allt som hon ville göra.

— Den effekten vill jag visa andra. Målet med mitt företag är att förbättra arbetssituationen och livssituationen för människor och även att förhindra belastningsskador.

Ida valde att utbilda sig till personlig tränare. I februari 2020 var hon klar och kunde starta företaget Jobbstark. Då kom ett oväntat bakslag.

— Samma månad som jag blev godkänd PT bröt pandemin ut. Jag hade tänkt rikta mig mot företagen, men nu fick jag inte ens komma dit och presentera mig.

Ida Runessons dröm var att starta eget. Nu driver hon Jobbstark i Smålandsstenar.

Bild: Lina Alkner Timner

Några intäkter i firman blev det inte. I stället arbetade Ida hårt med att marknadsföra sig och genom deltidsjobbet i familjeföretaget kunde hon bygga upp ett kapital. Under förra hösten drog verksamheten i gång.

Tanken att jobba enbart mot företag fick Ida ge upp. Pandemin fick henne att inse att hon även måste inrikta sin träning mot privatpersoner.

Annons

— Det blev en bredare bas än det var tänkt. I början åkte jag ut till kunder och tränade i deras hem, det gör jag till viss del fortfarande. Gruppträningen hade jag inledningsvis i en lagerlokal på familjeföretaget.

Annons

Ida Runesson åker gärna ut till företag och hjälper personalen att komma igång.

Bild: Lina Alkner Timner

Så småningom kände Ida att hon ville ha ett eget ställe och när lokalen på Norra Nissastigen 6 blev ledig i höstas slog hon till. Sedan dess har företaget bara gått framåt. Nyligen utökades verksamheten med två anställda, Olivia Morhed som leder zumbaträning och Kaisa Ljunggren som arbetar som massör. Dessutom hyr Louise Hautamäki från företaget Stark och medveten in sig och håller mammaträning en gång i veckan.

— Jag vill gärna ha fler som utövar sin profession hos mig för att på så vis nå ut till så många som möjligt. Det är viktigt att man kan erbjuda annat än ren styrketräning, säger Ida.

Ett mål är att knyta en sjukgymnast till verksamheten.

— I min roll kan jag bara ta hand om friska personer, men det finns så många där det gått så långt att de behöver sjukgymnastik. Visionen är att kunna använda alla tre våningarna i huset och bli den största samarbetspartnern inom friskvård i Västboregionen, säger hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan