Annons

Annons

Annons

Hok

Hundlivet i Hok blev en app: ”Att skapa någonting som folk vill ha är det roligaste som finns”

Ett samlat forum för hundälskare med allt som kan behövas från valpstadiet till hundens sista andetag. Det är familjen Magnussons mål. Appen I woof U är inte bara deras största gemensamma projekt. Det har också blivit deras livsstil.

Text

Brist på hundpassning blev starten på David och Eleonor Magnussons stora gemensamma satsning, appen I woof U. ”Att skapa någonting som folk vill ha är det roligaste som finns”, säger de.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

”En sådan skulle man uppfinna”. Dessa ord har nog de flesta sagt eller tänkt någon gång i livet, men att gå från tanke till handling är det få som gör. Ett undantag är makarna David och Eleonor Magnusson i Hok. De tröttnade på att leta hundrelaterade ämnen på olika ställen och trots att ingen av dem har någon avancerad kunskap inom digital teknik har de nu uppfunnit en app för att lösa problemet.

— Ibland känner vi oss jättemodiga, ibland undrar vi vad vi har gett oss in på, säger David Magnusson och slår sig ned vid bordet tillsammans med Eleonor.

Runt benen vispar en lycklig liten cockerspanielvalp. Det är parets andra gemensamma hund, Bryson, nio månader. Det är han och den förra hunden Elvis som de har att tacka för de flesta av sina idéer.

Annons

Det hela började för två och ett halvt år sedan, då paret inför en semesterresa stod utan hundvakt.

Annons

— Vi hade flyttat till Tranås och hade ingen släkt eller familj i närheten som kunde passa hunden. Vi lade lappar i mataffären och skrev inlägg i sociala medier men fick inga napp, säger Eleonor.

Under samma period led familjens ena dotter av psykisk ohälsa. Både Eleonor och David såg att hon mådde bättre när hon umgicks med hunden.

— Hon ville ingenting hellre än att passa hundar, men hon visste inte hur hon skulle komma i kontakt med hundägarna. Så är det nog för många människor, de mår bra i kontakt med hundar men kan av olika anledningar inte ha en egen, säger David.

Detta var ett dilemma som paret ville göra någonting åt. Under familjens hundpromenader dök det upp allt fler idéer. Tänk om det gick att se vilka hundar som bodde i närområdet, så att man kunde planera hundlek tillsammans via en chatt? Tänk om man hade en digital karta där det gick att se var hundarna befann sig i realtid? Kanske en hund av samma ras som den egna?

När familjen med de fyra barnen flyttade till huset i Hok hade tankarna mynnat ut i en idé: en digital plattform med hela ekosystemet runt hunden. Allt sådant som de själva kände behov av som hundägare samlat på ett ställe.

”I woof U betyder jag älskar dig på hundiska och passar perfekt på vår hund, han älskar allt och alla”, säger David Magnusson.

Bild: Lina Alkner Timner

— Hur vi skulle lösa det var ännu oklart. Vi funderade på ett community, som ett Facebook för hundälskare, men det kändes inte rätt, säger Eleonor.

En stormig natt i november fick han en aha-upplevelse: alla dessa funktioner skulle kunna vara möjliga att genomföra via en app. Det fanns bara ett uppenbart problem: ingen av dem visste hur det skulle gå till rent tekniskt. Eleonor arbetade då som CNC-operatör, David med inköp, produktion och logistik. Att tillverka appar låg långt utanför deras kompetensområden. Dessutom skulle det visa sig att en app är dyr att skapa.

Annons

Annons

— Vi tog kontakt med folk som kunde den tekniska biten, sedan fick vi faktiskt lite sponsorer. Då kände vi att det bara var att köra, säger David.

För ett år sedan lanserades appen, som fick namnet I woof U. I sin första version hade den tre fokusområden: att hjälpa hundägare att hitta hundpassning, att få sociala kontakter med andra hundägare via en digital karta samt funktionen missing dog.

— Vi är alltid rädda att vår hund ska springa bort och på Facebook drunknar efterlysningarna snabbt i flödet. Vi skapade en funktion där man direkt med en knapptryckning kan förmedla till alla inom fem mils radie att min hund har sprungit bort, säger David.

Appens senaste funktion är en utbildningstjänst, ett samarbete med en certifierad hundcoach från Hela livets hundskola i Gränna.

— Via appen kan du gå en digital hundutbildning och bli certifierad hundpassare. Det syns i form av en liten grön stjärna i profilen. På så vis kan vi försäkra hundägaren att personen som ska passa hunden åtminstone har vissa baskunskaper, som vad hundar tål och inte tål och vad de olika raserna har för behov, säger Eleonor.

— Det är inte ett måste att gå kursen, men det kan ge en viss trygghet, både för hundägaren och hundpassaren, som får lite ”kött på benen”, tillägger hon.

Till sommaren hoppas paret också kunna få i gång ett community där hundälskare kan skapa grupper och lägga ut bilder på sina hundar, lite som Instagram. Men drömmarna tar inte slut där. Målet för Eleonor och David är att appen ska finnas med från själva planeringsstadiet av valp tills dess hunden drar sitt sista andetag.

Annons

— Just nu filar vi på en AI-algoritm som hjälper dig när du planerar att skaffa en hund, så att rasen passar familjens behov. Det är lätt att man går på hur söt den är snarare än hur man fungerar ihop, säger Eleonor.

Annons

David nickar och tillägger:

— Vi vill också kunna vara med när det är dags att ta farväl av sin hund, att ge den ett värdigt avslut. Där har vi kontakt med en firma som kremerar djur.

Bryson i spänd förväntan inför kommande godisbit.

Bild: Lina Alkner Timner

Att verkställa alla idéer kommer att ta tid. Både Eleonor och David har kvar sina ordinarie anställningar och ser appen mer som en hobby än ett jobb.

— Det här blev betydligt större än vi trodde från början. Som tur är jobbar jag på timmar, både i Golfshopen och på spaavdelningen på Hooks herrgård och kan styra min tid lite mer än David. Därför är det jag som jobbar mest operativt, säger Eleonor.

I stort sett alla kvällar och helger går åt till utvecklandet av appen. I woof U finns med familjen dygnet runt och engagerar såväl barnen som vännerna.

— Eftersom appen har blivit vår livsstil känner vi inte hur mycket jobb vi faktiskt lägger ned på den, konstaterar David.

Även om det är en dröm att så småningom kunna livnära sig på appen är det inte parets främsta tanke.

— Vi vill hjälpa människor som lider av psykisk ohälsa. Hunden är ingen lösning i sig, detta är ingen hälsoapp. Men om vi kan hjälpa en enda person att må lite bättre så är det värt varenda peng, varenda minut som vi har lagt ned, säger David Magnusson.

Annons

Bryson älskar att springa av sig på den intilliggande golfbanan.

Bild: Lina Alkner Timner

Att cockerspanielvalpen har bidragit med många tankar och idéer har han själv ingen aning om.

Bild: Lina Alkner Timner

Innan Eleonor träffade David var hon faktiskt lite rädd för hundar. ”Det kan man inte förstå nu”, säger hon.

Bild: Lina Alkner Timner

Parets förra hund Elvis var en riktig golfbollsjägare. Utanför huset finns hans samling kvar, över 1 000 uppgrävda bollar i varierat skick.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan