Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Smålänningen Daniel, 34, är Sveriges mäktigaste jaktprofil: ”Mycket hat ibland”

Efter flera stökiga ungdomsår hittade Daniel Hjort hem i form av jakten. Nu är han Sveriges största jaktinfluerare med tusentals följare – och har därmed motbevisat tvivlarna.

– Hade jag lyssnat på alla elaka tungor runt mig när jag började hade jag lagt av för länge sedan, säger Daniel.

Text

Maktbarometern rankar Daniel Hjort som den mest inflytelserika privatpersonen på sociala medier inom jaktkategorin.

Bild: Privat

Annons

Efter några år i Björköby är Daniel Hjort bosatt hemma i Stockaryd igen – och det som Sveriges mäktigaste jaktinfluerare.

När Maktbarometern rankar de med störst inflytande i sociala medier är Daniel Hjort den privatperson som hamnar högst upp på listan inom jaktkategorin.

– Någonstans är det väl ett kvitto på att jag gjort något rätt. Sedan tycker jag det låter konstigt med ”mäktigast på sociala medier”, säger 34-åringen.

Stockarydskillen har i dag sammanlagt runt 50 000 följare som tar del av hans jaktbedrifter – och har genom det även motbevisat mer än en person.

Sedan hösten förra året bor Daniel Hjort i Stockaryd igen. Husinredning skvallrar om ägarens intresse.

Bild: Hannes Björklund

Annons

– Hade jag lyssnat på alla elaka tungor runt mig när jag började hade jag lagt av för länge sedan. Jag fick höra från både bekanta och arbetskollegor som ifrågasatte vad jag höll på med, säger Daniel.

Annons

Vägen fram till toppen har varit långt från spikrak – redan i ungdomen utsattes Daniel Hjort för flera prövningar.

Under tonåren fanns det en period då en närstående till Daniel utsattes för våld. Det i sin tur ledde till att han tvingades leva med skyddad identitet under en tid.

– Man levde i en tyst terror. På den tiden skämdes man över det, men i dag har jag inga som helst problem att prata om det.

Samtidigt hade Daniel betydande problem vid skolbänken.

”Allt som varit negativt försöker jag vända till något positivt. Man får inte ta på sig offerkoftan och gräva ned sig”, resonerar Daniel Hjort.

Bild: Privat

– Jag hade koncentrationssvårigheter och var den där jobbiga eleven, jag kan tycka synd om mina klasskamrater så här i efterhand, berättar han och fortsätter:

– Man fick alltid höra att man kunde om man ville, samtidigt fanns det alltid något där som satte stopp för mig.

Många år senare skulle problemen i skolan, åtminstone delvis, få sin förklaring.

– Jag fick en adhd-diagnos för typ tre år sedan. Det var typ det bästa som hänt, för då fick jag det svart på vitt.

Men eftersom den diagnosen inte fastställdes under Daniels skoltid anpassades inte heller undervisningen. Det fick honom att till slut hoppa av skolan som 17-åring.

– Jag hade tre godkända ämnen när jag slutade nian, berättar Daniel.

Från beslutet att hoppa av skolan gick det bara någon vecka till att Daniel bodde själv i en lägenhet och jobbade på en industri i Rörvik.

”Jag lärde mig mycket genom de superstora bloggarna som Isabella Löwengrip, det var två helt skilda världar, men något rätt gjorde de”, berättar Daniel Hjort.

Bild: Hannes Björklund

Annons

Annons

Det var vid den här tiden Daniel kom in på jaktspåret efter att hans pappa i stort sett tvingat ut honom i skogen för att göra något annat än att festa.

– Han ställde mig där i skogen med en bössa i handen och sedan sköt jag ett rådjur. Där hände det något säger Daniel och fortsätter:

– Sex år senare fick jag mer eller mindre sparken på grund av att jag börjat jaga och blogga. Vi var ute och jagade fem nätter i veckan under två-tre år. Det tog överhand eftersom jag tyckte det var så sjukt kul. Jag prioriterade väl egentligen fel, men i dag ångrar jag det inte.

Bloggen som startades runt 2012 blev också startskottet på Daniels resa inom sociala medier. När en annan jaktblogg Daniel själv var en inbiten följare av lades ned såg han en möjlighet att starta en egen.

– Jag höll på med den ett tag i hemlighet. När den var som störst hade jag 25 000 unika besökare om dagen. Då bestämde jag mig för att se hur stort det kunde bli.

Daniel Hjort uppskattar att han hade kunnat försörja sig enbart på sina egna sociala medier. Men det lockar inte i nuläget.

Bild: Hannes Björklund

I samband med det beslutet skapade sig Daniel konton både på Instagram och Facebook.

– Folk följde med från bloggen och där var det mycket enklare att uppdatera. Man lärde sig snabbt vad följarna vill ha och sedan har det växt i princip hela tiden.

Stundtals är det så mycket hat. Det kan vara så grovt som mordhot.

I dagläget försörjer sig Daniel Hjort genom att sälja annonsplatser i sina egna sociala medier samtidigt som han har en heltidstjänst hos Hylte jakt & lantman sedan fyra år tillbaka.

Annons

– Mitt uppdrag blev att bygga företagets sociala medier. Då var de minst inom jakt i Norden, i dag är de störst, säger Daniel.

Utöver det har han även hand om företaget Fodax foders sociala medier.

Annons

– När man jobbar med sociala medier är man hela tiden uppkopplad. Jag kan ligga här vid tre på nätterna och svara på direktmeddelanden på företagens räkning.

Daniel Hjort ute på jakt tillsammans med skidskyttelegendaren Magdalena Forsberg.

Bild: Privat

Genom arbetet med Hylte jakt & lantman har 34-åringen fått arbeta med och lära känna flera stora idrottsprofiler. Magdalena Forsberg (skidskytte), Jens Byggmark (alpint) och Alexander "The Mauler" Gustafsson (MMA) är några av dem.

– För inte så länge sedan var Magdalena Forsberg här i Stockaryd och jagade, jag var även hemma hos henne i somras, berättar Daniel.

The Mauler.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Men det finns även nackdelar med att befinna sig i offentligheten. Framför allt när man delar med sig av en, inom vissa kretsar, kontroversiell aktivitet som jakt.

– Men det får man inte låta bita på en, det kommer alltid finnas de som inte tycker om vad du gör.

Daniel stannar upp några sekunder innan han fortsätter.

– Stundtals är det så mycket hat, det kan vara så grovt som mordhot.

”Det är många som frågar när jag bytte namn. Det är nog bland den vanligaste missuppfattningen”, säger Daniel Hjort om det passande namnet som jaktinfluerare.

Bild: Hannes Björklund

Annons

Om han viker efter skulle det med största sannolikhet påverka intresset bland följarna.

– Det är mycket döda djur i mina bilder och det är vad mina följare vill se, det kan jag se genom statistiken, säger Daniel.

Hatet till trots trots trumfar de positiva aspekterna av att jobba med sociala medier de negativa för Daniel Hjort.

Annons

– Genom sociala medier får jag äntligen utlopp för mina idéer. Det fick jag intre riktigt ut när jag jobbade inom industrin och var jagad av en stämpelklocka, menar han.

Att 34-åringen hittat rätt med sitt arbete är också en bidragande faktor till att han mår bättre i dag än vad han någonsin gjort. Han är även tacksam för all hjälp han fått från nära och kära.

Genom att vara på rätt plats i livet ser Daniel nu en möjlighet att kunna vara en hjälpande hand för ungdomar som befinner sig i en liknande situation han själv gjorde som yngre.

– Man skulle kunna vara den som finns till för någon annan, för behovet finns. Jag hade önskat att det fanns någon sådan i min ungdom. Därför har jag varit i lite kontakt med socialtjänsten. Det jag håller på med tror jag kan vara nyttigt för ungdomar som har det stökigt hemma och i vardagen.

Fakta

Daniel Hjort

Ålder: 34.
Familj: Flickvännen Jennifer.
Fritidsintressen: Jakt, foto och film.
Äter helst: Korv stroganoff.
Tittar på: Gåsmamman.
Läser helst: Läser väldigt sällan.
Lyssnar på: Poddar och ljudböcker.
Bästa jaktminnet: När jag sköt första rådjuret för min äldsta tax Berit.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan