Annons

Annons

Annons

Vaggeryd Centrum

Förvirringen för familjerna – lekplatsen bara försvann: ”Ursäkta röran”

Rutschkanan är borta, träden nedhuggna och det är ett stort hål i marken. Vad är det egentligen som händer på lekplatsen vid Östermo i Vaggeryd?

Text

Viktor, 9 månader, kan se fram emot att få gunga för första gången i Östermoparken. Mamma Monika tycker att det ska bli spännande att se hur den nya lekparken blir.

Bild: Amelie Bergman

Annons

Anders Nyström, driftledare vid gatu- och parkavdelningen i Vaggeryds kommun, har lugnande besked.

– Vi bygger en helt ny lekplats. För att skapa bättre ytor och få mer plats för de nya aktiviteterna så var vi tyvärr tvungna att ta ned några träd. Vi kommer också att schakta bort en del jord för att få samma nivå hela vägen, förklarar Anders Nyström som hoppas att lekplatsen ska stå klar under våren.

– Eftersom det är lite för kallt att gräva nu, är det svårt att ge något exakt datum. Men till sommaren är jag helt säker på att leken är i full gång igen.

Anders Nyström, driftledare vid gatu- och parkavdelningen är laddad för det nya lekparksprojektet. ”Nu väntar vi bara på lite mildare väder så att vi kan schakta klart. Sedan börjar vi bygga.”

Bild: Amelie Bergman

Annons

Lekparken på Östermo ligger i anslutning till promenadstråket utmed Lagan och ingår i projektet ”Vattennära mötesplatser”.

Bild: Amelie Bergman

Annons

De nya lekredskapen kommer att monteras efter hand och till hösten är det också dags att plantera nya träd i lekparken. Bland annat planerar men för två större vårdträd inne i själva lekparken. Det kommer också att byggas ett stråk genom lekparken som anknyter till gångvägen utmed vattnet, och parken får ingångar från tre olika håll.

Ombyggnaden av lekplatsen ingår i projektet ”Vattennära mötesplatser” med Naturvårdsverket som medfinansiär. Projektet omfattar flera lekplatser utmed Lagan: lekplatserna vid Strömfallet och Kvarnen står klara sedan tidigare.

Varje lekplats ska ha sin karaktär

– Tanken är att varje lekplats ska ha sin karaktär, så att det blir variation och spännande för barnen. Det är lite nytänk och det tycker jag är kul. Förr i tiden gjordes ju allting likadant.

Varje lekplats ska ha något ”som sticker ut”, förklarar Anders Nyström. Strömfallet har till exempel sin linbana. Den nya lekplatsen vid Östermo får en högre tvåsitsgunga och en labyrint som inte finns på några andra ställen i Vaggeryd.

En hinderbana i naturleksmaterial, det vill säga stockar, blir det också. Lekplatsen kommer även att utrustas med en traditionell gunga och en liten samlingsplats där man kan sätta sig ner och fika eller läsa en bok.

– En del utrustning som fanns här på lekplatsen tidigare är så fräsch att vi kan använda den här igen. Östermo får alltså en blandning av naturlek och mer traditionella lekredskap.

Annons

Annons

En av de Vaggerydsbor som är glad över den nya satsningen är Monika Trupina, mamma till Viktor, nio månader.

– Jag bor nere vid Jönköpingsvägen men går den här rundan varje dag. Vi har sagt att det blir perfekt för Viktor att få gunga här för första gången. Så jag blev väldigt snopen när jag kom förbi igår och allt var borta. Men det här låter ju som en jättebra plan, säger Monika Trupina som tycker att bra lekplatser är viktigt för ett samhälles attraktionskraft.

– Sedan tänker jag att det är många förskolebarn som kommer att bli jätteglada när den nya lekplatsen är klar. Det brukar alltid vara många förskolegrupper som leker här när jag och Viktor går förbi.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan