Annons

Annons

Annons

Vaggeryd

Nytt hopp för Bondstorpsborna – här kan det byggas cykelväg

Planerna på en ny cykelväg i Bondstorp blir allt tydligare. Nu har Vaggeryds kommunfullmäktige beslutat att utreda en ny sträcka mellan Månsarpsvägen och Ekstigen. Ett förslag som Bondstorpsborna gillar.

Text

Sofia Rubäck jobbar på fritids i Bondstorp och välkomnar tanken på en ny cykelväg i samhället.

Bild: Amelie Bergman

Annons

Redan 2015 tog Vaggeryds kommun fram en gång- och cykelplan där det även fanns visioner för de mindre orterna på landsbygden. På sistone är det cykelvägen mellan Skillingaryd och Tofteryd som har fått nästan all uppmärksamhet, men nu verkar turen ha kommit till Bondstorp.

I en motion till kommunfullmäktige önskar KD, Centern och Empartiet att de planerade gång- och cykelvägarna i Bondstorp ska prioriteras upp. Framförallt är det sträckan mellan väg 651 och Ekstigen som man vill se förverkligad redan under 2023-2024.

Annons

Annons

Ett bra förslag tycker kommunfullmäktige som vid sitt februarimöte beslutade att skicka ärendet vidare för beredning. Det första steget blir att ta reda på vad kalaset kommer att kosta.

Det låter jättebra

Bondstorps skola ligger mitt i korsningen mellan Vaggerydsvägen och Månsarpsvägen. Den nya cykelvägen är dock tänk att ligga längre norrut, upp mot Månsarp och vägen mot Norra Unnaryd.

Bild: Amelie Bergman

Bondstorp är en klassisk knutpunkt och samhället har blivit genomfart för en hel del tunga transporter. Många väljer att gena över Bondstorp från Nissastigen och Norra Unnaryd vidare mot Vaggeryd.

Sofia Rubäck, som jobbar på fritids på Bondstorps skola, är mycket positiv till förslaget:

Det förekommer en hel del trafik längs sträckan norrut mot Månsarp.

Bild: Amelie Bergman

– Det låter jättebra, av flera skäl. Först och främst så ger det en säkrare miljö för våra barn här i skolan, några av dem bor dessutom utmed stora vägen. Ur ett rent allmänt perspektiv så tycker jag också att det är bra att man underlättar för alla dem som använder cykeln som transportmedel, intresset ökar ju hela tiden.

I förslaget från 2015 finns också planer på cykelväg utmed Kyrkvägen samt utmed den södra delen av väg 651, men dessa finns längre ner på prioriteringslistan och nämns inte i motionen.

Annons

Samtidigt väcks också hoppet i övriga kommundelar. I en annan motion från KD, Centern och Empartiet yrkas nämligen om en generell uppdatering av cykelplanen i hela Vaggeryds kommun med nya prioriteringar, tidplan och budget.

Så här ser prioriteringen ut enligt GC-planen från 2015. Det är alltså den blå sträckan överst i bild, mellan väg 651 och Ekstigen som nu är aktuell. Foto: Vaggeryds kommun

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan