Annons

Annons

Annons

Värnamo

Musiklegenden kommer till Gummifabriken: ”Länge sedan jag spelade i Värnamo”

Janne Schaffer kommer till Gummifabriken på fredag och spelar och berättar minnen i föreställningen "My Music Story".

– Det blir en ny och spännande upplevelse. Det var länge sedan jag spelade i Värnamo överhuvudtaget och Gummifabriken är en ny bekantskap för mig, säger Schaffer själv.

Text

Janne Schaffer gör sin första konsert någonsin på Gummifabriken i Värnamo.

Bild: Daniel Ahlberg

Annons

– Släng dig i väggen, Janne Schaffer!

Redan 1978 kom Brasse Brännström med den uppmaningen i sketchen "Brasses Enmansband". Repliken visar hur mycket Janne Schaffer var en del av det allmänna svenska medvetandet redan på 1970-talet. Sketchförfattarna sökte efter en svensk gitarrist som alla kände till och som var allmänt beundrad, för att amatörens nedlåtenhet skulle bli maximalt komisk. Det naturliga valet var Janne Schaffer.

Förmodligen skulle valet varit detsamma 45 år senare. Janne Schaffer har fortsatt att vara en levande institution i svenskt musikliv.

I år fyller Schaffer 78 år, men turnéschemat på hans hemsida visar att det efter spelningen i Värnamo väntar ett 50-tal föreställningar under året plus ett par. skivsläpp.

Annons

– I mars och april ska jag åka till Österrike, Schweiz och Tyskland med en show med mest Abba-musik, men lite annat också. Vi spelade in den där musiken för så många år sedan och folk runt om i världen efterfrågar den fortfarande. Det är jag väldigt tacksam över. Det känns otroligt roligt.

Annons

Janne Schaffer talar länge om hur mycket han uppskattar att få turnera igen efter två år då det inte gick.

– Det är så roligt att få möta publik igen efter pandemin. Musik ska upplevas live, med en levande publik. I år är det dessutom 50 år sedan jag släppte min första skiva. Jag kommer att tala om det och om samarbetet med Ted Gärdestad, som började 1972. Det är dessutom 50 år sedan jag var med och spelade in "Ring, Ring" med Abba.

"Ring, Ring" är sannerligen inte den enda klassiker där man kan höra Schaffer.

– Jag är med på 69 låtar med Ted och ett 50-tal med Abba, konstaterar han.

Pop är dock inte den enda musikstil där Janne Schaffer arbetat med framgångsrika artister. Han har till exempel arbetat med Cornelis Vreeswijk, Barbro Hörberg, Tina Turner och Bob Marley. Han har också spelat med jazzlegender som Dizzy Gillespie och Art Farmer.

– Jag har spelat med många olika artister, men den skickligaste var kanske Björn J:son Lindh som jag spelade med i 43 år. Han dog för snart tio år sedan, men vi hade mycket roligt ihop. Vi spelade på varandras plattor och turnerade tillsammans. Han var en lysande musiker och en fantastisk bra kompositör. "Brusa högre lilla å” är en ju klassiker. Jag berättar en del om den i föreställningen...

Janne Schaffer har gjort 14 egna album. Debutalbumet låg som Sverigeetta i sex veckor 1973, en sällsynthet för ett instrumentalalbum. Men mest kända och trallade har kanske de sånger blivit som han gjort med Electric Banana Band.

Annons

Annons

– Jag har skrivit musiken till alla bandets låtar. Dessutom har jag gjort musik till tre av Lasse Åbergs filmer: Repmånad, Hälsoresan och The Stig-Helmer Story.

Hela karriären började i skolan.

– 1957 byggde jag min första gitarr i träslöjden – jag är hantverkare också.

Det första album där han var studiomusiker var på Björn Skifs debutalbum som soloartist, "From both sides now", från 1970.

– Sedan har det rullat på.

Fortfarande är Janne Schaffer då och då efterfrågad som studiomusiker.

– Jag var med på Marit Bergmans senaste och på Daniel Adams-Ray senaste platta är jag med lite. Dessutom har jag nyligen spelat in med ett ungt band som heter Division 7. Det blir jag jätteglad för, faktiskt, att folk vill att man ska vara med.

När han nu åker runt och spelar och berättar om sitt liv i musikbranschen, tycker han mycket om att få dela sin upplevelser med publiken.

– Den här föreställningen är det roligaste jag vet. Jag tycker att det roligt att man har kommit till en punkt i livet där man kan göra en sådan här sak. Dessutom har jag med mig en duktig sångare och pianist som heter Jonas Gideon, så det kommer att bli jättekul föreställning.

Lasse Åberg, Klasse Möllberg och Janne Schaffer – den klassiska laguppställningen för Electric Banana Band.

Bild: Privat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan