Annons

Annons

Annons

Vaggeryd

Här kan valfriheten försvinna: ”Vi föreslår en avveckling”

Tillämpningen av privat hemtjänst kan komma att försvinna i Vaggeryds kommun, då lagen om valfrihetssystem, LOV, föreslås att avvecklas.

– Det är för få brukare för att lagen ska tjäna sitt syfte, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).

Text

Bilden är en arkivbild.

Bild: TT

Annons

Valfrihetssystemet inom hemtjänsten i Vaggeryds kommun infördes för 14 år sedan av dåvarande kommunfullmäktige.

Antalet privata hemtjänstutövare har sjunkit markant de senaste åren i kommunen. Det finns endast nio brukare i dag, av totalt närmare 300, som använder privat hemtjänst.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har också stärkt kraven på hemtjänstutförare för att få tillstånd och socialnämnden i Vaggeryds kommun har med den bakgrunden tidigare ansett att lagen om att tilllämpa LOV inte längre tjänar sitt syfte.

Annons

Annons

Nämnden, förutom KD och C, har därför föreslagit till kommunstyrelsen att lagen om valfrihet ska avvecklas inom kommunen. Ärendet behandlades i veckan av kommunstyrelsen arbetsutskott och majoriteten, S och M, går på nämndens linje.

– Jag håller med socialnämnden. Det finns endast nio brukare som också får kommunal hjälp. Det måste vara fler för att tjäna sitt syfte. Vi föreslår en avveckling. Det är fler kommuner som gjort likadant, säger kommunstyrelsens och arbetsutskottets ordförande Gert Jonsson.

Krisdemokraten och andre vice ordförande Thomas Axelsson är dock inne på en annan linje.

– Vi tycker inte att man ska ta bort valfriheten i hemtjänsten. Det är märkligt det som nu sker och att Moderaterna är för en avveckling, säger Thomas Axelsson.

Frågan om eventuell avveckling ska tas upp av kommunstyrelsen inom kort och även i kommunfullmäktige senare i år.

Kommunstyrelsens och arbetsutskottets ordförande Gert Jonsson, M.

Bild: Arkivbild

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan