
Den gamla bronsklockan, bestående av 80 procent koppar och 20 procent tenn, synas av klockgjutare Tony Kempe och Bernt Emanuelsson från arbetsgruppen för den nya klockstapeln i Hagshult.
Bild: Janne Johansson
Vi börjar med att backa bandet till september 2020. Det var då som klockstapeln i Hagshult, cirka en mil från Tofteryd, totalförstördes vid en brand, som visades vara anlagd. Ingen har ännu gripits för dådet.
Annons
De båda klockorna var också så illa skadade att de inte gick att rädda.
Men Skillingaryds församling där både Tofteryd och Hagshult ingår, ville att en ny klockstapel skulle byggas.
Annons
Arbetet har också påbörjats. Försäkringsbolaget har även betalat tre av de fem miljoner som en ny klockstapel är beräknad till inklusive två klockor.
— Vi visste ju att det fanns en klocka i tornet i Tofteryds kyrka som inte använts sedan 1984 då sprickor upptäcktes, säger Bernt Emanuelsson, från arbetsgruppen.
Men det behövdes en ny besiktning för att ta reda på om det är lönt att renovera den gamla kyrkklockan från 1658.

En handtruck lyftes först upp i tornet för att kunna få loss kyrkklockan.
Bild: Janne Johansson
På tisdagsmorgonen var det då dags för att lyfta ner klockan från kyrktornet, cirka 600-700 kilo tung.
— Det här kommer bli spännande, har aldrig varit med om något liknande, säger kyrkoherden Ingemar Persson, en av ett tiotal intresserade som var på plats.

Inspektion pågår av klockgjutare Tony Kempe från Ystad.
Bild: Janne Johansson
När kranbilen väl var på plats tog det inte särskilt lång tid innan kyrkklockan var nere på marken. Väl där gjorde Tony Kempe från landets enda klockgjuteri, Ohlssons klockgjuteri i Ystad, en snabb besiktning.
— Den här klockan går att återanvända. Sprickan jag ser kommer att kunna svetsas och lagas av ett specialistföretag i England, säger Tony Kempe.
Annons
Annons

Kyrkvaktmästare Dan Gustafsson berättar att kyrkklockan stått oanvänd sedan 1984. Den användes även i den tidigare kyrkan. Den nuvarande började byggas 1843.
Bild: Janne Johansson
Det arbetet beräknas ta ett par månader och med största sannolikhet kommer den gamla kyrkklockan kunna användas i den nya klockstapeln i Hagshult. Men det behövs två.
— Vi har eventuellt en begagnad kyrkklocka på gång. Vår beräkning är att den nya klockstapeln i Hagshult kan stå färdig under 2025. Vi hoppas även på mer bidrag och insamlade medel för att täcka alla kostnader, säger Bernt Emanuelsson.

Den gamla kyrkklockan tillverkades 1658, 31 år före då Husqvarna AB grundades 1689.
Bild: Janne Johansson

Bild: Janne Johansson
