Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Gnosjö Hjälper nära nytt rekord: ”Väldigt fina siffror”

Försäljningen på Gnosjö Hjälper närmar sig rekordnivåer efter nedgången under pandemin och Gnosjö är återigen en vallfärdsort på lördagar.

– Vi ligger på väldigt fina siffror, säger ordförande Bernt Östling, som berättar om samarbetet som gör att de även kan stötta krigsdrabbade i Ukraina.

Text

Anna Leppämäki och Eva-Marie Karlsson från Bor brukar åka till olika second hand-butiker och loppisar.

Bild: Hanna Eklöf

Annons

Bilarna står i långa rader utanför den stora second hand-butiken i Gnosjö när tidningen är på besök en lördagsförmiddag i februari.

– Lördagarna har blivit bättre än torsdagarna, berättar ordförande Bernt Östling.

Han konstaterar att det går bra för Gnosjö Hjälper. När pandemin var som värst tvingades man att hålla stängt eller begränsa besöksantalet under perioder, men nu är försäljningen uppe i samma höga nivåer som före pandemin.

– Vi ligger på väldigt fina siffror, så vi är nöjda.

Förra året landade Gnosjö Hjälper på en omsättning på 3,7 miljoner kronor, vilket är strax under rekordet på 3,8 miljoner från några år tillbaka.

– Vi vill gärna nå 4 miljoner, lyfter Bernt Östling fram som ett mål.

Annons

Butikschef Matts Leander och ordförande Bernt Östling berättar att försäljningen går bra och att man varje månad skickar en hjälptransport till Lettland, men också samarbetar med Barnens Oas för att hjälpa krigsdrabbade i Ukraina.

Bild: Hanna Eklöf

Annons

Någon tydlig effekt av inflationen och prisökningarna i samhället har de dock inte märkt av, varken åt ena eller andra hållet.

– Jag trodde att inflationen skulle påverka, att det skulle göra att folk både handlade mindre och skänkte färre grejer, men jag hade fel, slår Bernt Östling fast.

Däremot kan de konstatera att de säljer mycket kläder, vilket delvis skulle kunna bero på det tuffare ekonomiska läget i samhället.

– Kläderna är en stor grej, särskilt nu när det är stramare ekonomi. Jag har pratat med flera som säger att de köper alla sina kläder här, berättar butikschef Matts Leander.

Det är dock endast omkring 15 procent av de klädesplagg som skänks till Gnosjö Hjälper som hängs upp på en galge i butiken. Den stora merparten skickas med de månatliga hjälptransporterna till Lettland. Genom ett samarbete med Barnens Oas (tidigare Tjernobylbarnens Oas) bistår de även krigsdrabbade Ukraina med bland annat sjukvårdsmaterial.

Måna Sjöqvist har arbetat som volontär på Gnosjö Hjälper sedan 1997.

Bild: Hanna Eklöf

Mona Sjöqvist, som bland annat är fadderbarnsansvarig, är en av de många volontärerna på Gnosjö Hjälper, vars verksamhet drivs med enbart ideella krafter.

– Jag har varit här sedan -97, berättar hon.

Vad är det som gör att du har fortsatt under så många år?

Annons

Annons

– Man har sina kompisar här. Det är väldigt roligt, men också handgripligt, på något sätt. Man blir glad när man ser Gnosjö Hjälper-skyltarna.

Två av de många besökarna denna lördag är Anna Leppämäki och Eva-Marie Karlsson från Bor, som berättar att de brukar åka till olika second hand-butiker och loppisar.

– Det är bra att kunna återanvända grejer, för det slängs ju alldeles för mycket saker, säger Eva-Marie Karlsson.

Är ni ute efter något särskilt i dag?

– Jag har precis köpt hus, så jag kanske hittar något kul till det. Man vet aldrig vad man hittar, säger hon.

Jim Tommy och Maria Bruksås är regelbundna besökare på Gnosjö Hjälper.

Bild: Hanna Eklöf

Maria och Jim Tommy Bruksås har mer eller mindre gjort det till en vana att besöka Gnosjö Hjälper på lördagar. Just denna lördag har de hittat lite filmer och kokböcker.

– Loppis har alltid fascinerat mig. Jag har alltid gillat gamla saker och tycker om att inreda med möbler från 50- och 60-talet. Det ligger en historia bakom dem, säger Jim Tommy Bruksås.

– Gamla saker får ett nytt hem, fyller Maria Bruksås i.

Klevshultsbon Lena Svensson ska hjälpa mamma Kerstin att hitta ”nya” stolar, men först botaniserar de bland lampskärmarna.

Bild: Hanna Eklöf

Marta Dembska, med sonen Julian Bahierski, tittar på leksaker i butiken. De är på besök hos Damien Guzowski, som bor och arbetar i Smålandsstenar. Tanken är att de själva också ska flytta dit i höst.

Bild: Hanna Eklöf

Annons

Gnosjö Hjälper firar snart 30 år.

Bild: Hanna Eklöf

”Kläderna är en stor grej, särskilt nu när det är stramare ekonomi”, säger butikschef Matts Leander.

Bild: Hanna Eklöf

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan