Annons

Annons

Annons

Värnamo

Elisabeths fantasyroman kan vinna fint pris: ”Känns ju helt fantastiskt”

Elisabeth Berglunds debutroman, Eldbarnet, är nu en av tre som är nominerade till ett riktigt fint författarpris.

– Det känns ju helt fantastiskt, redan som en seger, säger hon.

Text

Elisabeth Berglunds debutroman, Eldbarnet, är nu en av tre som är nominerade till ”Selmapriset”. Priset instiftades 2014 av bokförlaget Vulkan och är Sveriges första stora författarpris för egenutgivna böcker.

Bild: Christer Gallneby

Annons

Det var förra hösten som Elisabeth Berglunds fantasyroman, Eldbarnet, kom ut i handeln. Egentligen hade hon inte några tankar på att skriva en bok från början.

Det hela startade med att Elisabeth ett par månader innan sin planerade 50-årsfest fick diagnosen bröstcancer. Som ett led i rehabiliteringen gick hon sedan en kurs i att skriva fantasylitteratur. Efter den ettåriga kursen fortsatte hon med att slutföra sin berättelse som så småningom mynnade ut i den färdiga boken, Eldbarnet.

Något som hon för övrigt berättat om i en tidigare intervju med tidningen.

Annons

Eldbarnet heter Elisabeth Berglunds fantasyroman som kom ut i handeln i höstas.

Bild: Christer Gallneby

Annons

Nu är debutboken en av tre som är nominerade till ”Selmapriset” som delas ut under Stockholms bokhelg 11-14 maj. Priset instiftades 2014 av bokförlaget Vulkan och är Sveriges första stora författarpris för egenutgivna böcker.

”Målet är att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för dessa böcker bland allmänheten och i media”, skriver förlaget på sin hemsida.

Förutom ära och publicitet utgår en prissumma på 20 000 kr. Vinnarens bidrag ges också ut som ljudbok.

När tidningen åter träffar Elisabeth i den vackra herrgården i samhället Ohs bruk, någon mil utanför Värnamo, berättar hon om nomineringen och hennes planer framöver.

Elisabeth Berglund bor och är uppvuxen på herrgården i Ohs bruk. Förutom att skriva böcker umgås hon gärna med sina hästar och får. Här är det den amerikanska miniatyrhästen, Ove, som får en kram.

Bild: Christer Gallneby

Vi går en sväng och spanar in hästarna och fåren som tycks trivas alldeles utmärkt i hagarna ett stenkast bort från den gula herrgårdsbyggnaden.

– Det här är en amerikansk miniatyrhäst. Han heter Ove, säger Elisabeth och ger honom en riktig ”gosekram”.

Vad tänker du nu om att du är nominerad till Selmapriset?

– För det första känns det ju helt fantastiskt roligt. Det är ju ett ganska stort antal bidrag som skickas in, att då vara bland de tre som väljs ut känns ju bara det som en seger, säger hon och fortsätter:

Annons

Annons

– Man blir både taggad och får inspiration. Det känns som att man är på rätt väg och det är ju alltid roligt att få bekräftelse. För övrigt har jag även vunnit en novelltävling. Novellen som även ges ut som ljudbok framåt sommaren kommer att publiceras i en antologi som heter "Skimra nu".

Just nu håller Elisabeth på att slutföra sin andra fantasybok, Tidens hjärta.

Bild: Christer Gallneby

Vad är planerna framöver annars?

– Just nu håller jag på att lägga sista handen vi fortsättningsboken,”Tidens hjärta”. Titeln är ni faktiskt först ut med att få veta. Planerna är annars att satsa på skrivandet på heltid. Jag hoppas naturligtvis att mina böcker även framöver kommer att tas emot väl av läsarna, säger Elisabeth Berglund.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan