Annons

Annons

Annons

Värnamo

VN:s nya chefredaktör vill ha mer kontakt med er läsare: ”Ring, mejla, tipsa och berätta!”

Susanne Lindén är skåningen som ska ta Värnamo Nyheter in i framtiden.

– Den lokala bevakningen är en hörnsten i journalistiken. Det är viktigt att vi kan förmedla det som har betydelse i vardagen, säger hon.

Text

Susanne Lindén tar över som chefredaktör för Värnamo Nyheter. Hon efterträder Hanna Källqvist som går vidare till ett nytt uppdrag inom Bonnier News Local.

Bild: Christer Gallneby

Annons

– Just nu bor jag i kappsäck skulle man kunna säga, säger Susanne Lindén med ett leende.

Hon är ny chefredaktör på Värnamo Nyheter, och snart är hon smålänning på heltid.

– Jag har kvar min man och mina hundar i Malmö, men ambitionen är att hitta någon form av boende här uppe så att de också kan vara här – vi har en lägenhet på gång som jag hoppas på.

Trots att Susanne spenderat större delen av sitt liv i södra Skåne finns en viss anknytning till Finnveden.

– Jag har släkt här i Värnamo faktiskt, de blev glada när de fick höra att jag flyttar hit. Och vem känner inte till Gnosjöandan? Det är fantastiskt att se hur det spirar i den kommunen. Gislaved har jag inte lika bra koll på, men jag tänker lära mig!

Annons

En lokaltidning ska vara informativ, nyttig och nära läsaren, tycker Susanne.

Bild: Christer Gallneby

Annons

Efter många år i kvällstidningarnas hektiska värld kastade hon sig in i veckotidningsbranschen på Aller Media.

Nu blir det lokaltidning för hela slanten, och Susanne hoppas att erfarenheten hon samlat på sig ska komma väl till hands på Värnamo Nyheter.

– På Kvällsposten och Expressen jobbade man nära folk med lokal och regional bevakning, och på familjetidningarna riktade man sig till vanligt folk snarare än den flärdiga modevärlden. Den lokala bevakningen är en hörnsten i journalistiken och det är viktigt att vi kan förmedla det som har betydelse i vardagen.

Vad tycker du att en lokaltidning ska innehålla?

– Den ska vara informativ, nyttig och nära läsaren. Man ska känna: Här får jag veta allt jag behöver veta om kommunen jag bor i. Det ska inte bara vara blåljus och elände – vi ska också bjuda på glada nyheter, spännande livsöden och roliga initiativ. Självklart kommer makthavarna att få se sig granskade, vi ska peka på både bra och dåliga saker i området.

Att öppna dörrar för dialog, kasta ljus på människan och närma sig läsaren är Susanne Lindéns största önskan.

– Jag tror att vi kan utvecklas med hjälp av läsarna. Jag vill att folk ska ringa, mejla, skicka brev, tipsa och berätta vad vi ska skriva om. Tala om vad vi gör bra och vad som är dåligt, så bygger vi en relation med hela läsekretsen.

Susanne Lindén vill snacka med sina läsare.

Bild: Christer Gallneby

Annons

Annons

Att njuta av det lilla och se saker från den ljusa sidan har hjälpt Susanne att hantera tuffa perioder – både privat och i sitt yrke.

– Livet har inte alltid varit en dans på rosor. I dag har jag en mamma som är dement och en bror som har psykiska problem. Det gör en ödmjuk inför livet, man värdesätter de små glädjeämnena. Det är erfarenheterna som lär en att tackla många saker i livet. Kanske har det gjort att man blivit lite extra empatisk, vilket jag tycker är viktigt.

Tidningsredaktionen har historiskt varit en mansdominerad arbetsplats, och att slå sig fram har inte alltid varit enkelt, berättar hon.

– Många av personerna jag ser upp till i dag är tidigare kollegor och chefer som format mig till den jag är. Samtidigt har jag haft chefer som lärt mig hur jag inte vill vara. Mediebranschen är ständigt föränderlig, och ibland har man fått fatta tunga beslut som berört många människor. Då tycker jag det är viktigt att man inte glömmer bort att se människorna som drabbas.

Nu blir Värnamo Susanne Lindéns nya hem.

Bild: Christer Gallneby

Hur vill du att Värnamo Nyheter ska se ut i framtiden?

– Vi ska stå på läsarnas sida och göra riktigt bra journalistik. En sak jag lärt mig är att man ska ha höga ambitioner, bara för att man är en lite mindre tidning ska man inte vara rädd för att ge sig på stora projekt, säger Susanne och fortsätter:

Annons

– Journalistik i dag är inte vad det var för tio år sedan. Vad är en nyhet egentligen? Det kan vara en bilolycka, ett mord, ett åtal eller kommunal bevakning – men lika gärna starka berättelser om människor. Troligen kommer läsaren att hitta oss på nya plattformar framöver. Vi kanske ska starta en podd?

Annons

Redaktionen ligger numera på Flanaden i Värnamo.

Bild: Christer Gallneby

Fakta

Susanne Lindén

Fullständigt namn: Susanne Paulina Lindén

Ålder: 59

Född: Malmö

Bor: Snart i Värnamo

Titel: Chefredaktör på Värnamo Nyheter

Utbildning: Lunds universitet, samhällsvetarlinjen

Familj: Maken Mats, sönerna Linus och Hampus och två hundar (irish softcoated wheaten terriers)

Intressen: Resor, god mat, gott vin och hundar

Favoriträtt: Hemlagade köttbullar gjorda på skinkfärs

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan