Den 20 april tar Värnamo filmhistoriska festival för andra gången över stan med buller och brak, när filmälskare från hela landet strålar samman.
Under loppet av fyra dagar matas besökaren med inspirerande samtal, färgsprakande filmutställningar och fängslande upplevelser i biomörkret – programbladet är fullspäckat.
Lars Alkner, kulturchef på Gummifabriken i Värnamo, räknar ner dagarna.
– Man märker hur fort festivalen har etablerat sig, många runt om i filmsverige har sagt: Den har väl funnits länge?
På plats för att inviga kalaset är två välkända namn. Kulturjournalisten Fredrik Strage och skådespelerskan Inger Nilsson har nämligen fått äran att klippa invigningsbandet. Efter ceremonin väntar musikunderhållning och mingel på restaurang Madame.
Annons
– Vi tyckte att det var en oväntad kombination. Inger Nilsson har ju gjort så mycket mer än Pippi, hon har en lång skådespelarkarriär – vi vill gärna uppmärksamma henne. Fredrik Strage är en väldigt bred nöjesjournalist med ett stort kunnande om film, säger Alkner.
Annons
Under festivalen ska Inger Nilsson delta i ett längre samtal om sin unika skådespelarkarriär, och Fredrik Strage föreläser bland annat om Ingmar Bergman och populärkulturen.

Fredrik Strage, 50, från Linköping är känd kulturjournalist och författare.
Bild: Magnus Talib

Inger Nilsson, 63, från Kista är skådespelerskan som slog igenom i rollen som Pippi Långstrump.
Bild: Bibbi Fogelqvist
Fakta
Värnamo filmhistoriska festival:
Sveriges första filmfestival med inriktning på den svenska filmhistorien. Fokus ligger på filmer som är minst 25 år gamla och som på olika sätt har haft betydelse för den svenska biopubliken.
Festivalen består bland annat av:
- Visning av filmer som är minst 25 år gamla. Det visas inte bara svenska filmer, utan filmer som på olika sätt påverkat den svenska biopubliken. Filmerna väljs ut av en kommitté.
- Visning av nya kortfilmer av filmskapare från Jönköpings län.
- Journalfilmer med lokal koppling.
- Föreläsningar och seminarier kopplade till filmhistoria och närliggande ämnen.
- Aktiviteter för barn och unga relaterade till film och filmskapande.
- Särskilda visningar för skolbarn, äldre och funktionshindrade.
- Länsturné efter festivalen. Övriga kommuner i länet erbjuds att visa film ur festivalens utbud och har möjlighet att utforma egna mini-festivaler med filmhistoriskt fokus.
- Festivalen är årligen återkommande och är Sveriges största filmhistoriska festival.
Källa: Värnamo Filmhistoriska Festival