Annons

Annons

Annons

Vaggeryd

Centerns oro över minskat bidrag till friskolorna

Tofthagaskolan riskerar att gå med förlust 2024. Det menar Vaggeryds kommunkrets av Centerpartiet, som kritiserar den nuvarande majoritetens ”blygsamma” ökning av bidragsbeloppet.

Text

Tofthagaskolan riskerar att gå med förlust 2024 om inte det kommunala bidraget höjs. Det menar den kommunala centerkretsen.

Bild: Gunnar Höglund

Annons

Frågan om bidrag till privata och föreningsdrivna förskolor och skolor vädrades vid lokala centerkretsens årsmöte och resulterade i ett så kallat uttalande. Mötet hölls under torsdagen på Vaggeryds gårdscafé utanför Vaggeryd.

Den höjning av bidraget som barn- och utbildningsnämnden har tagit beslut om ligger på 0,19 procent för Tofthaga skola och förskola. Styrelsen för skolan menar att det är otillräckligt för att kompensera för prishöjningar och behålla den nuvarande ekonomiska situationen.

Annons

Annons

Vid närmare analys visar det sig, menar C, att Vaggeryds kommun inte tilldelar de fristående alternativen de statsbidrag som kommunen får.

– Centerpartiet vill se en politiskt inriktning om att alla barn inom Vaggeryds kommun är lika mycket värda. Att alla barn ska få ta del av statsbidragen, säger Johanna Malmborg (C).

För 2023 ser ekonomin ut att gå ihop för Tofthagaskolan, men 2024 pekar utvecklingen mot ett rejält underskott om inget görs, menar C.

Troligen, menar Per-Olof ”PO” Toftgård, är situationen densamma även för förskolorna Lyckorna, Friskus och Framtiden. Ingen av dem är privata, utan drivs av kooperativ eller församlingar, utan något vinstintresse.

Om en friskola inte kan drivas vidare finns det, enligt PO, en risk för att kommunen måste ta över driften, vilket gör att det blir betydligt dyrare.

– För oss handlar det också om majoritetens inställning till privata alternativ överhuvudtaget. Som vi ser det har Moderaterna lagt sig för Socialdemokraterna och övergett sin tidigare inställning till fri företagsamhet – exempelvis LOV, säger PO.

LOV, lagen om valfrihetssystem, innebär att kommunerna låter dem som har äldreomsorg eller funktionsnedsättning själva avgöra om de vill ha kommunen eller någon annan som utförare.

Annons

Avgående styrelseledamöter Carina Stridh Bjurhager, Ulf Abrahamsson och Pelle Philip avtackades på C-årsmötet med blommor, som överlämnades av kretsordförande Anna-Maria Toftgård.

Bild: Privat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan