Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Känd Gnosjökonstnär säljer porträtt av Zelenskyj till välgörenhet

Konstnären Marie Louise Kold, med rötter i Gnosjö, har reagerat starkt på Rysslands invasion av Ukraina. Nu säljer hon ett porträtt hon skapat av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Jag vill sälja konstverket genom en auktion där hela summan ska gå till humanitär hjälp i Ukraina via tre hjälporganisationer, säger Marie Louise Kold.

Text

Marie Louise Kold med porträttet på Volodymyr Zelenskyj som hon vill auktionera bort till förmån för hjälporganisationer i Ukraina.

Bild: Emma Larsson

Annons

Marie Louise Kold har i många år bott i Skåne. Men hon växte upp i Gnosjö med sin familj och under pandemin 2020 hade hon här sin enda utställning under det året. Nu hoppas hon hitta en generös köpare för sitt senaste verk.

– Gnosjö-regionen känns väldigt hjälpsam, generös och problemlösande. Det är i alla fall nyckelorden jag bär med mig efter min uppväxt där.

Annons

Såväl kungahuset som EU-parlamentet har beställt konst av Kold. Kronprinsparet beställde ett porträtt av prinsessan Estelle och hon har gjort ett porträtt av den mördade journalisten Daphne Caruana Galizia från Malta som nu finns på presscentret hos Europaparlamentet i Strasbourg.

Annons

Marie Louise Kold arbetar i koppar och kopparlegeringarna brons och mässing. Hon bearbetar metallen med kemikalier för att få fram de färger hon vill ha istället för att tillsätta färger.

Bilden av Volodymyr Zelenskyj är gjord av 1 096 små bronsbitar som bearbetats till olika färger. Den mäter 112 gånger 112 centimeter och kommer att säljas under 2023.

Marie Louise Kold vill hålla kriget i Ukraina levande i folks medvetande.

Bild: Privat

Förebilden är ett fotografi taget av Alexander Chemenev. Marie Louise bad honom om tillstånd att använda bilden som förlaga för sitt verk.

– Jag vill använda det här porträttet som ett sätt att hålla fokus på det pågående kriget och den humanitära krisen det orsakar. Det behövs i en tid då kriget måste tävla med nyheter från andra kriser och händelser både globalt och lokalt.

Men information om den kommande auktionen kan du hitta här.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan