Annons

Annons

Annons

krönikaVärnamo

Susanne Lindén
Därför publicerar Värnamo Nyheter inkomstlistor

Att publicera listor på förvärvsinkomster, kapitalinkomster, eller husköp är något som är vanligt förekommande i svensk media. Varje gång vi gör det i Värnamo Nyheter och på vn.se finns ett stort läsintresse hos våra prenumeranter. Och varje gång får vi också viss kritik för att vi gör det.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Värnamo Nyheters chefredaktör, Susanne Lindén.

Bild: Christer Gallneby

Annons

Och likadant är det på alla andra redaktioner i vårt avlånga land. Därför vill jag som chefredaktör gärna förklara lite kring hur våra publicistiska tankar går.

Många säger att de inte läser denna typ av artiklar, men sanningen är att våra läsare visst gör det. I dagens digitala värld är det väldigt lätt för oss att analysera exakt vad, när och hur våra läsare konsumerar vår journalistik.

Denna typ av information är offentlig i Sverige, något som är långt ifrån självklart i många andra länder i världen. Det är en viktig del av en fungerande och öppen demokrati och något man inte ska ta för givet.

Vi inom media har rätt att ta del av denna offentliga information, men det har också alla andra människor i vårt land rätt att göra.

Annons

Just inkomstlistor av olika slag är det vi oftast får reaktioner kring. Att skriva om och publicera listorna ger oss som journalister en möjlighet att se på informationen i ett lite vidare perspektiv. I vilka branscher finns de högsta lönerna, vilka företag går väldigt bra och bidrar till att Sverige och våra lokala kommuner får stora skatteintäkter? Hur ser det ut med jämställdheten?

Annons

Över lag i Sverige finns det fortfarande få kvinnor på de olika topplistorna vad gäller inkomster. Ett strukturellt problem som är viktigt att lyfta.

Utifrån listorna jobbar vi alltså vidare för att göra mer initierad journalistik.

Det ger oss möjlighet att hitta de goda exemplen att skriva om vad gäller vårt lokala näringsliv.

Öppenhet och transparens är viktigt i vårt samhälle och i media. Att dölja och gömma undan kan sprida rykten och leda till missförstånd.

Samtidigt har jag full respekt för att de som hamnar på våra listor kan känna en viss olust, eftersom vi ju inte kan blunda för att det finns kriminalitet och människor som har mindre goda avsikter. Men än en gång, det är oerhört viktigt att påpeka att denna information finns fullt tillgänglig för alla som bor i Sverige, även för de som är oärliga.

Här på Värnamo Nyheter vill vi ha en tät och öppen dialog med våra prenumeranter, vårt näringsliv och alla som bor i vårt spridningsområde. Vi vill skriva om allt från spännande initiativ, framgångssagor, gripande berättelser och blåljus-journalistik till kultur. Men vi vill också granska, syna och peka på missförhållanden.

Vi publicerar lokala nyheter som är korrekta, berörande och viktiga.

Högt och lågt, tragiskt och roligt - vi vill väcka känslor. Och vi vill vara en informativ och användbar medieplattform som är nära sina läsare.

Tack till er som hört av sig till oss och uttryckt sin åsikt.

Fortsätt göra det.

Vi vill gärna ha tips, idéer, tankar och feedback från er som läser oss.

Vi står på läsarnas sida!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan