Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Musiksatsning på Hammargården: ”Musikstudion har en betydande plats i våra framtidsplaner”

Nu satsas det på musik på fritidsgården Hammargården. En studio har ställts i ordning för att Gnosjös ungdomar ska kunna spela in sin egen musik.

– Det här är resultatet av att personalen velat göra något nytt och erbjuda våra ungdomar chansen att utveckla sina talanger, säger Arben Murati, som är gruppledare på Hammargården.

Text

Arben Murati släpper loss vid mikrofonen. Fast han hoppas att det blir andra (och yngre) talanger som ska utnyttja musikstudion på Hammargården.

Bild: Joakim Carlsson

Annons

Han hoppas att den nya studion ska ge en kick åt ungdomar som skriver låtar och vill testa hur de låter.

– Det är en möjlighet för talanger och de som vill prova på musikbranschen. Det är en rolig grej,

Det är också en seriös satsning. Genom att Johan Knutsson som arbetar på Hammargården också är kunnig när det gäller ljudteknik, har man kompetens som kan hjälpa till med inspelningar. Utrustningen man har skaffat till studion är också professionell.

– Vi har satsat en del medel på det här. Musikstudion har en betydande plats i våra framtidsplaner. Vi har fått starkt stöd av förvaltning och politiker. Dessutom följer vi en trend, det finns två, tre andra fritidsgårdar i länet som har musikstudio.

Annons

Arben Murati menar att det handlar om mer än att bara få ungdomarna att komma till Hammargården.

Annons

– Vi vill hela tiden hitta saker som intresserar de unga så de kommer hit, men man vill också gärna att det ska vara något som kan lyfta dem lite. Musikstudion är just en sådan grej som kan lyfta individen. Det finns ungdomar med talang som inte har möjlighet att testa och utveckla den. Jag vet att det finns ungdomar som skriver texter, men som inte haft möjlighet att göra dem till låtar. Det är det vi erbjuder.

Arben Murati hoppas att man ska kunna marknadsföra studion till ungdomar genom skolorna och musikskolan.

– Det är gratis. Målet är att vi ska använda den så mycket som möjligt.

Idén med musikstudion är inte helt ny.

– Vi har försökt tidigare, men utrustningen var gammal och pandemin kom i vägen. Nu skulle jag vilja påstå att vi har skaffat grejer så att vi inte bara har basutrustning utan är ganska avancerade.

Johan Knutsson har koll på tekniken i musikstudion.

Bild: Joakim Carlsson

Studion är utrustad med en dator med program för att kunna kontrollera inspelningsnivåer och sköta mixning och en mikrofon står uppställd och uppkopplad i ett eget rum.

– Det finns utgångar här, så vi kan koppla upp ett helt band om det behövs. Vi bad proffs om hjälp för att beställa utrustning, säger Johan Knutsson.

Annons

Arben Murati understryker att alla unga som är intresserade gärna får komma till musikstudion. Han talar om vikten av trygghet och att få möjlighet att leva ut sin kreativitet.

Annons

– Ett barn som har talang och lust och vill spela in, ska inte tveka. Man kan ta med sig sin föräldrar de första gångerna. Jag vet att man snart kommer att känna sig trygg här, även om man är 12, 13 år och lite blyg. Vi erbjuder genom vår professionalism den trygghetsfaktorn, så snart vågar de komma hit själva. Det viktigaste vi gör här är att skapa en trygg miljö där ungdomarna kan vara sig själva, säger Arben Murati.

Allt är klart för Gnosjös unga musikaliska talanger.

Bild: Joakim Carlsson

Johan Knutsson håller koll på nivåerna.

Bild: Joakim Carlsson

Arben Murati vid mikrofonen.

Bild: Joakim Carlsson

Johan Knutsson.

Bild: Joakim Carlsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan