Annons

Annons

Annons

Gnosjö landsbygd norr

TV: Smockat med folk när Marinens Musikkår var på besök

När Åsenhögasonen Johannes Forsberg återvände till uppväxtorten, under en välbesökt konsert med Marinens Musikkår, fick Åsenhögaborna höra honom spela solo på ett annat instrument än de är vana vid.

– 95 procent av dem som är i publiken känner man sedan innan, konstaterar Johannes Forsberg, som nu arbetar som professionell musiker, före konserten.

Text

Det var välbesökt i Åsenhöga kyrka när Marinens Musikkår var på besök. Dessutom spelade Åsenhögasonen Johannes Forsberg trombonsolo.

Bild: Hanna Eklöf

Annons

Inbäddat innehåll

Det var mycket folk i Åsenhöga kyrka när Marinens Musikkår från Karlskrona framförde konserten ”Rummet tar plats i musiken”.

– Vi gör ett projekt där vi åker runt till fem olika kyrkor. Musik blir på olika sätt på grund av den miljön vi befinner oss i. Som lyssnare blir man påverkad av där man är och stämningen man är i, förklarar Joakim Berg, ställföreträdande chef på Marinens Musikkår.

Det var ett blandat program som publiken fick ta del av, däribland Preludium ur Parsifal av Richard Wagner, Svit nr. 1 för liten orkester av Igor Stravinskij och Memorial to Lidice av Bohuslav Martinů. Marinens Musikkår leddes under kvällen av den norske dirigenten Gunvald Ottesen.

Annons

Annons

Det var ett blandat program under kvällen.

Bild: Hanna Eklöf

Johannes Forsberg, som är uppvuxen i Åsenhöga, spelade trombonsolo.

Bild: Hanna Eklöf

Johannes Forsberg, som mer eller mindre har vuxit upp i Åsenhöga Brassband, var trombonsolist på Carl Maria von Webers stycke Romance. Han konstaterar att ungdomsåren i brassbandet har haft stor betydelse för hans fortsatta musicerande.

– Det är en väldigt bra skola att spela i brassband, för det är tekniskt utmanande, berättade han när tidningen talar med honom före konserten.

Inbäddat innehåll

Marinens Musikkår spelade i Åsenhöga kyrka på onsdagskvällen.

Bild: Hanna Eklöf

Han avslöjar att detta är första gången som han spelar trombon på en konsert i Åsenhöga. Under sin tid i Åsenhöga Brassband spelade han nämligen eufonium, som kan beskrivas som en mindre bastuba. Numera är han utbildad inom båda instrumenten (eufonium på Griegakademiet i Bergen och trombon på Musikhögskolan i Göteborg) och arbetar som professionell musiker. Fram till sommaren har han ett vikariat på Marinens Musikkår. Sedan är planen att fortsätta frilansa, men också att söka en fast tjänst i någon orkester.

Annons

Annons

Vad har du för känsla inför konserten i Åsenhöga, att få spela på hemmaplan igen?

– Det ska bli väldigt kul såklart. Jag är väldigt tacksam att jag får förtroendet av Marinens Musikkår att vara solist. Det är klart att man är lite nervös, men det känns absolut mest tryggt att spela hemma i Åsenhöga. Man vet att 95 procent av dem som är i publiken känner man sedan innan, sade han före konserten, som alltså kom att bli välbesökt.

Johannes Forsberg från Åsenhöga menar att uppväxten i brassbandet har haft stor betydelse.

Bild: Hanna Eklöf

Den stora kyrkan var nästan fylld till sista plats.

Bild: Hanna Eklöf

Den norske dirigenten Gunvald Ottesen ledde musikkåren under konserten.

Bild: Hanna Eklöf

”Musik blir på olika sätt på grund av den miljön vi befinner oss i”, förklarade Joakim Berg, ställföreträdande chef på Marinens Musikkår, konsertens namn ”Rummet tar plats i musiken”.

Bild: Hanna Eklöf

Åsenhöga Youth Brass Band var förband.

Bild: Hanna Eklöf

Annons

Bild: Hanna Eklöf

Bild: Hanna Eklöf

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan