Annons

Annons

Annons

Gnosjö landsbygd sydost

Fler toaletter och lättare att ta sig fram med rullstol i Kulltorps skola: ”Det blir mer elevutrymme”

Skolan i Kulltorp genomgår en mindre ombyggnad och upprustning. Slöjdsalen blir två arbetsrum och i förråd i anslutning till den gamla slöjdsalen får skolan tre efterlängtade toaletter.

– Det blir mer elevutrymme. Det behövs, för de är trångbodda här, säger Gnosjö kommuns fastighetschef Håkan Andersson.

Text

Fastighetschef Håkan Andersson är ansvarig för att Kulltorp får fler toaletter och arbetsrum och att tillgängligheten för funktionshindrade bli bättre.

Bild: Joakim Carlsson

Annons

Slöjdsalen är inte längre slöjdsal. Hyvelbänkarna har redan skickats till Hillerstorps skola. Barnen får åka dit för sina slöjdlektioner.

– Den görs om till två mindre arbetsrum för sex-åtta elever i varje, för grupparbeten och sådant. Det hjälper, för skolan är överbefolkad.

Slöjdsalen håller på att förvandlas till två arbetsrum.

Bild: Joakim Carlsson

Håkan Andersson känner sig hemma i den före detta slöjdsalen. Innertaket känner han väl till.

– Jag satte upp de plattorna när jag jobbade som snickare år 2005 ungefär.

Nu blir det ett nytt lägre innertak. Håkan Andersson är noga med att kommunen ska modernisera när man byter innertak.

Annons

– Överallt där vi kan sätter vi nu nya akustiktak för att dämpa bullret och dessutom led-lampor i taket för att minska energiåtgången och få bättre belysning. Det kostar att göra, men vi har till exempel bytt till led-lampor i hela Töllstorpshallen och vi ser en stor nedgång när det gäller antalet kilowattimmar.

Annons

Härinne blir det en liten korridor in och två toalettrum bredvid varandra.

Bild: Joakim Carlsson

De här förvaringsutrymmena ska förvandlas till tre toaletter.

Bild: Joakim Carlsson

Ett förråd ska byggas om till en toalett anpassad för funktionshindrade och med en dusch. Det har inte funnits någon toalett för funktionshindrade tidigare. Dessutom görs i ett annat utrymme intill ytterligare två toaletter. Regeln är att det ska vara en toalett per var femtonde elev. I Kulltorps skola har det funnits tre toaletter, men numera har man cirka 75 elever.

– Så det blir tre nya toaletter. Från början var det toaletter så det räckte på skolan, men det är flera elever än för vad det är byggt. Det är köer hela tiden vid toaletterna. Det har blivit ett arbetsmiljöproblem till sist.

Att det har saknats en toalett anpassad för funktionhindrade har inte varit det enda problemet när det gällt tillgängligheten.

– De som var funktionshindrade och hade rullstolar tog man in på baksidan via varuintaget, men då var man tvungen att passera genom livsmedelszonen och hygienzonen i köket och det var ju inte alls okej.

Annons

Här framför Kulltorps skola och bredvid huvudingången kommer man att bygga om så det blir möjligt att ta sig fram med rullstolar och barnvagnar.

Bild: Joakim Carlsson

Annons

Därför kommer hela entréområdet och trappan utanför på framsidan av skolan att byggas om för att rullstolar ska kunnat ta sig fram.

– Vi kommer att göra om det så det blir en gång fram med så liten lutning som möjligt så det ska gå bra att ta sig fram med rullstolar och barnvagnar. Vi tar bort plattorna och asfalterar för att det ska vara lättare att ta sig fram och för att underlätta snöskottning. Dessutom ska vi göra en ny trappa här utanför ingången. Den som är nu har satt sig och är ojämn. Den har sett sina bästa dagar.

En annan förändring är att man ska ha bättre ljus på skolgården.

– Vi ska sätta belysning på en åtta meter hög mast här på framsidan, säger Håkan Andersson.

Det är inte bara i skolan man snyggar till. Även gymnastikhallen har fått en ansiktslyftning.

– Golven har nollställts, lagats, gjorts rena och fått nya linjer. Samtidigt har vi bytt ut belysningen i hallen och målat om omklädningsrummen. Det är samma åtgärder som vi har gjort i Gnosjö och Hillerstorp också.

Plattor fastighetschefen själv en gång i världen satte upp. Det nya innetaket sätts lägre för att lämna plats för de rör och ventilation som finns.

Bild: Joakim Carlsson

Elementen ska inte kastas, utan rustas upp. "Det är fina gamla element och vi vill behålla dem. Det är bara termostaterna som behöver bytas ut och så ska de snyggas upp”, säger Håkan Andersson.

Bild: Joakim Carlsson

En svarv var bland det sista av slöjdutrustningen som lämnade den före detta slöjdsalen.

Bild: Joakim Carlsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan