Annons

Annons

Annons

Översvämningarna i Finnveden

TV: Så ser High Chaparral ut efter översvämningen

För två veckor sedan stod delar av High Chaparral i vatten. Nu har vattnet sjunkit undan, men man håller fortfarande på att undersöka hur stora skadorna har blivit. Tidningen fick följa med på en rundvandring i parken med vd Mathias Bergendahl.

– Det har varit lite äventyrligt här, men inte på det sätt som vi normalt vill ha ett äventyr.

Text

Vd Mathias Bergendahl vid barnbyn, som för två veckor sedan stod i en ”sjö”.

Bild: Hanna Eklöf

Annons

När tidningen träffar vd Mathias Bergendahl kommer han precis från ett avstämningsmöte med representanter från bland annat saneringsföretag och försäkringsbolaget.

– Vi har också tagit in en projektledare från ett arkitektföretag, som kan allt det här med trossbottnar, isolering och golv, förklarar Mathias Bergendahl medan vi rör oss bort mot temaparken.

Måndagen den 16 januari hade översvämningarna nått High Chaparral på allvar. Då kunde man konstatera att stora delar av parken stod i vatten. Redan tidigare hade man kunnat förbereda sig, exempelvis genom att skydda elskåp och stänga av en del el, men när de stora vattenmassorna var ett faktum intensifierades arbetet. Framför allt var det de enklare campingstugorna och de stugor som används som personalboende, som tog in vatten.

Annons

Annons

– Direkt kallades ett saneringsföretag ut. Deras uppgift var att ta så mycket lösöre, som kylar, frysar, stolar och bord, som det bara gick, och flytta dem till en torr lokal. Samtidigt väntade vi fortfarande på att vattnet skulle gå ner. Där man kunde så plaskade man in och tog grejer, säger Mathias Bergendahl, vd på High Chaparral

Inbäddat innehåll

Efter hand som vattnet sjönk undan har man kunnat ta sig in i de olika byggnaderna, för att se över skadenivån.

– Det varierar, allt ifrån ”vatten in vatten ut”, till stugor där vi helt enkelt har fått riva ut alltihop utan väggarna.

För ett par veckor sedan gick vattnet ända upp till bron.

Bild: Hanna Eklöf

På husfasaden kan man ana vattennivån under översvämningen.

Bild: Hanna Eklöf

Han berättar att man ännu inte vet den exakta omfattningen av skadorna, men han tror inte att någon byggnad kommer att behöva rivas.

– Just nu fortsätter fortfarande sammanställningen av hur många som är drabbade. Men det är 63 stugor – 48 campingstugor och 15 övriga. De diskussioner som förs är att det handlar om att byta ut trossbottnar, väggar och golv. Det som har fått kasseras är plywoodgarderober.

Annons

Mathias Bergendahl berättar att personalstugorna är prioriterade i återställningsarbetet.

– Skådespelare ska börja repa show, så det här måste vara färdigt redan i mitten på april. Boendena ute på campingen blir det inte inflyttning i förrän 17 maj, så där har vi en månad längre på oss.

Annons

Nu håller personalstugorna på att återställas.

Bild: Hanna Eklöf

Avfuktare är inkopplade till varje stuga.

Bild: Hanna Eklöf

För ett par veckor sedan var det fullt med vatten, som trängde in i stugorna.

Bild: Hanna Eklöf

Han slår, liksom tidigare, fast att parken kommer att öppna som planerat den 18 maj. Däremot kan det bli så att inte alla campingstugor kommer att gå att boka direkt.

– Vi har lite flexibilitet, för vi behöver inte boka upp alla stugor från början, utan vi kommer att öppna upp när vi känner oss säkra. De enkla stugorna bokas mest under högsäsong, så det finns lite arbetsro.

Även andra byggnader har drabbats av översvämningen, däribland kyrkan, som är belägen på en liten halvö.

– Vattnet var inne på hela kyrkgolvet. De ska gå in där i dag, öppna ett golv och se exakt hur det ser ut under.

LÄS MER: TV: Så ser västernstaden ut från ovan √ Beskedet om öppningen

Annons

Området för guldvaskning var rejält översvämmat, men nu har vattnet sjunkit undan.

Bild: Privat, Hanna Eklöf

Ett annat område som drabbades var guldvaskningsområdet, där det står byggnader på en liten ö.

– Det blev i princip ingen ö kvar, så där är det också stora skador. Förra veckan tittade man under stugan och då såg man att isoleringen var plaskblöt.

Annons

Dessutom har delar av lokstallet tagit in vatten, liksom en glasskiosk, campingbutiken och ett av servicehusen.

Blir det här kostsamt för er?

– Vi är fortfarande inte där riktigt, säger Mathias Bergendahl och förklarar att den första prioriteringen har varit att lösa den akuta situationen.

Nyligen flöt bänkarna omkring, berättar vd Mathias Bergendahl. Han beskriver området inne i barnbyn som en sjö, medan området bakom de små husen närmast kunde beskrivas som en ocean. ”Här var helt vattenfyllt.”

Bild: Hanna Eklöf

Nu ser barnbyn ut mer som den brukar.

Bild: Hanna Eklöf

För några dagar sedan meddelade MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att Länsstyrelsen i Jönköpings län har fått i uppdrag att utreda konsekvenserna av översvämningarna. Mathias Bergendahl hoppas att han får möjlighet att delta i dialogen kring översvämningarna och hur de kan förebyggas. Han lyfter fram att, före de stora översvämningarna år 2020 och år 2023, skedde den senaste år 2004.

– Det var sexton år. Plötsligt tar det bara tre år och så är vi här igen. Vi vill väldigt gärna ha en dialog med länsstyrelsen, andra myndigheter och kommunerna, för att se vad vi kan göra för att undvika det här.

Annons

Enligt Mathias Bergendahl kom vattenmassorna som invaderade stugorna från ett område en halv till en kilometer bort.

– Problematiken för de här stugorna var inte ån. Det var tydligt att vattnet kom en halv kilometer till en kilometer härifrån. Det började långt bort och vattenmassorna tog sig över fälten. Man behöver titta på hur det ser ut högre upp i systemet, så att man ser över om det finns någonting som alla gemensamt kan jobba med för att lösa det här. Det är jätteviktigt att vi tar lärdom av sådana här situationer.

Annons

Detta är andra översvämningen på High Chaparral som Mathias Bergendahl är med om. När vattennivåerna steg i februari 2020 hade han bara arbetat som vd för parken i en vecka.

– Det finns inget ont som inte har något gott med sig. 2020 satt jag med och åkte runt i parken, så jag lärde mig varje kvadratmeter. Det var en nyttig och väldigt användbar erfarenhet.

Bilder tagna på ungefär samma plats, med två veckor emellan.

Bild: Joakim Carlsson, Hanna Eklöf

Byggnaden till vänster svämmades över av vatten, medan byggnaden till högre klarade sig, eftersom den ligger något högre.

Bild: Hanna Eklöf

Anslag på stugorna berättar hur långt arbetet har kommit.

Bild: Hanna Eklöf

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan