Annons

Annons

Annons

Värnamo

De bytte Sydafrikas sol mot Värnamos skogar: ”För oss är detta paradiset”

Storslagen natur, varmt klimat och lummiga vingårdar i all ära. För somliga är det Värnamo som är paradiset på jorden. Familjen Ussher lämnade Sydafrika för att bygga ett nytt liv i släktens spår.

Text

”Vi älskar Värnamo och hade länge drömt om att flytta hit”, säger Mark Ussher, som själv har sina rötter här.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

— Min fru och jag kände att livet är kort och världen är stor. Vi älskar Sverige och hade länge drömt om att flytta hit, säger Mark Ussher.

I den rymliga villan på Kaprisvägen har flyttlådorna nyligen packats upp. Mark och Richelle Ussher och deras två barn Emily, åtta år, och Calvin, snart sex år, trivs bra. Trots att det bara har gått ett halvår sedan de lämnade huset utanför mångmiljonstaden Durban i Sydafrika känner de sig redan hemmastadda i det nya landet.

— Emily pratar bättre svenska än vi gör. Hon pratar nästan flytande och får vara tolk åt oss ibland, säger Mark.

Drömmen om att en dag flytta till Värnamo har funnits ända sedan 2010, då Mark vann en tävling i surfskipaddling. Förstapriset var en resa till Sverige och möjligheten att få delta i Vasaloppet. Tävlingsarrangör var Thule i Hillerstorp och i priset ingick även övernattning i Värnamo. Under det besöket mötte Mark en person som kom att få en avgörande betydelse för familjens framtid, Johnny Grauengaard. Johnny är i likhet med Mark arkitekt och under vistelsen pratade de om möjligheten för Mark att komma och jobba i Sverige.

Annons

Annons

Att placera barnen Emily och Calvin i en internationell skola var aldrig aktuellt. ”Att lära känna en annan kultur gör att man växer som människa”, menar Mark och Richelle Ussher.

Bild: Lina Alkner Timner

— Jag lockades av tanken att bli en del av bsv:s team och Johnny gav mig sitt kort.

Livet hade dock andra planer. Mark och flickvännen Richelle gifte sig och så föddes de båda barnen. Familjen bosatte sig i ett villaområde i utkanten av Durban och Mark byggde upp en arkitektfirma. Men tanken på att en dag flytta till Sverige levde kvar. Mark är nämligen själv bördig från Värnamo. Hans mormors föräldrar var svenskar och flyttade till Sydafrika på 1920-talet för att missionera.

— Min mormor växte upp i Sydafrika men uppfostrades som svensk. 1983, samma år som jag föddes, flyttade hon till Värnamo och stannade sedan där i resten av sitt liv, säger Mark.

2010 skrev tidningarna om den Vasaloppetåkande Sydafrikanen med svenska rötter. ”Vasaloppet var det bästa event jag någonsin upplevt. Jag kommer åka det 20 gånger till om jag får chansen”, säger Mark Ussher.

Bild: Lina Alkner Timner

Under uppväxten for han på besök till Värnamo flera gånger och lärde känna sin släkt, sin mormor Linnéa Svensson, sina kusiner och sysslingar.

— Tack vare min mormor har Värnamo alltid känts hemma för mig, jag har många lyckliga barndomsminnen härifrån. Mormor var stolt svensk, hon lärde oss bland annat den svenska jultraditionen som vi följt i alla år.

Richelle hade varit i Sverige vid två tillfällen, 2010 och under parets bröllopsresa 2012.

Annons

— Jag älskade friheten här i Värnamo, alla cykelvägar och skogsstigar. Det är så lugnt och fridfullt, men eftersom vi hade alla nära och kära där hemma så agerade vi inte direkt, säger hon.

Richelle hade varit i Sverige två gånger innan hon bosatte sig här. Sonen Calvin har redan fått många vänner på sin förskola.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Så småningom förändrades den sociala bilden, familj och vänner valde att flytta från Durban. Tankarna på Sverige aktualiserades och när de första småbarnsåren var förbi kände makarna att tiden var inne. Mark letade upp Johnnys visitkort och ringde upp.

— Lyckligtvis fanns intresset kvar, han ville gärna ha mig med i företaget, säger Mark.

Så gick flytten mot nordligare breddgrader. Familjen bodde tillfälligt i en lägenhet innan de flyttade in i sitt nya hus på Kaprisvägen. Richelle fick jobb som finansiell analytiker på Volvo, Emily började på Enehagens skola och Calvin på Vallens förskola.

— Några av våra vänner i Sydafrika undrade om vi tänkte placera barnen i en internationell skola men det var aldrig aktuellt. Vi ville att de skulle anpassa sig till Sverige och det har de också gjort, säger Richelle.

Att byta världsdel var inledningsvis en stor omställning. Emily visar ett fotografi av sin klass i Sydafrika.

— I min gamla skola tog vi alltid med oss mat till lunchen och vi hade skoluniform, säger hon.

För Emily var en stor skillnad mellan skolan i Sydafrika och skolan i Sverige att hon där hade skoluniform.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

För Mark var den största utmaningen med flytten att lämna sin framgångsrika arkitektfirma i Sydafrika.

— Det var inte helt enkelt att lämna den, men jag är väldig glad att jag har fått möjligheten att utvecklas i min karriär som en del av bsv:s team. För mig som designer är det också en positiv faktor att bo i ett land som är känt för god design, säger Mark.

Hur reagerade då familjens släkt och vänner i Sydafrika på den långväga flytten?

— Många tyckte att det lät skumt. Det är betydligt vanligare att man flyttar till länder som Australien, Nya Zeeland eller Storbritannien från Sydafrika. De flesta har dålig koll på Sverige, de blandar ihop det med Schweiz, säger Richelle.

Annons

— Min morfar var från Schweiz, det komplicerade ju bilden ytterligare, säger Mark och skrattar.

Emily tycker mycket om vintern. Nyligen åkte hon pulka med sina kusiner — som aldrig tidigare hade sett snö.

Bild: Lina Alkner Timner

I början av december kom Richelles familj och hälsade på och fick se snö för första gången.

— Det var jätteroligt, inte minst för barnen som kunde åka pulka. Det var väldigt exotiskt för dem, säger Richelle.

Det är just skillnaderna som lockade mest med Sverige.

— Att lära känna en annan kultur gör att man växer som människa, det är det som gör resandet värdefullt, säger Mark.

Han konstaterar att kombinationen att bli exponerad för en annorlunda kultur i ett helt annat klimat och samtidigt ha tryggheten i sin familj är unik.

Annons

— Alla här har välkomnat oss på ett fantastiskt sätt. Även om vi självklart ibland saknar vår familj och de närmsta vännerna i Sydafrika trivs vi väldigt bra. Planen är att vi stannar i Värnamo resten av livet, säger Mark.

Leksaker saknas inte i det nya huset på Kaprisvägen.

Bild: Lina Alkner Timner

Emily och Calvin har lärt sig en hel del svenska under den korta tid de har bott här.

Bild: Lina Alkner Timner

I november kunde familjen Ussher flytta in i huset efter att ha bott i en tillfällig lägenhet en tid. För dem är villan med sitt naturnära läge paradiset på jorden.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan