Annons

Annons

Annons

Smålandsstenar

Barnens rörelseglädje i fokus när Anna dubbeldebuterar som författare

Anna Bakker från Smålandsstenar är barnskötaren som vill inspirera barnen till utevistelse och rörelse. Nu debuterar hon som barnboksförfattare med två böcker på temat vinterlek. Främsta inspirationskällan är de egna barnen.

Anna Bakker är uppvuxen i Smålandsstenar. När hon mötte sin man Viktor valde de att bosätta sig i Göteborg och nyligen flyttade de till Onsala. Releasefesten hölls i deras trädgård. Foto: Malin Spång

Annons

Barnskötaren Anna Bakker såg hur förskolebarnen blev allt mer trötta och ofokuserade. Hon insåg att ett problem var barnens stillasittande.

— Det finns forskning som visar att barn som vistas mycket utomhus blir mer kreativa, lugnare och mindre stressade. Trots det sitter allt fler barn inomhus, säger hon.

När hon letade efter inspirerande läsning om vinteraktiviteter för barn fann hon ingemnting.

— Det finns barnböcker om att vara på stranden och i skogen och allt möjligt, men ingenting om vinterlek: att gå upp för en backe och åka pulka ned, eller att åka skridskor. Det finns för lite äldre barn, men inte för den här målgruppen, säger Anna Bakker.

Så föddes idén om att skriva böckerna om Elle och Lio. För att få en bredd blev det två böcker, en som riktar sig till barn i åldern noll till tre år och en till barn i åldern tre till sex. Lio åker pulka med sin pappa, Elle åker skridskor med sin mamma. Barnen i böckerna handlar om Annas egna barn, Elliott, sex år, och Lionell, fyra år.

Annons

Annons

— Båda barnen har varit väldigt engagerade i hur böckerna ska se ut, de har varit minst lika taggade på detta som jag, säger Anna.

Lionell vid chokladmjölkskiosken som han och brodern Elliott och kusinen Ella arrangerade till barnen under releasefesten. Foto: Malin Spång

Boken bygger också på verkliga upplevelser.

— Vi har alltid berättat mycket för våra barn. När vi har gjort någon aktivitet på dagen så har vi berättat om det som en saga på kvällen. Under pandemin började jag skriva ned dem, då insåg jag att det ju är berättelser som andra barn också skulle kunna ta del av, säger Anna.

Hon skickade in manusen till lite olika förlag och fick så småningom napp på Ekström och Garay. Viatrix Werngren stod för illustrationerna.

— Det var så klart en jättehäftig känsla att få dem utgivna, verkligen jätteroligt, säger Anna.

Gemensamt för de båda böckerna är att barnet utför aktiviteten tillsammans med en förälder. Just föräldrarnas engagemang är viktig, menar Anna Bakker.

— Det blir en annan grej när man som förälder inte bara står längst ned i pulkabacken och tittar på utan faktiskt är med i pulkan. Det blir en annan glädje då, för både barnet och den vuxne.

Att grilla pinnbröd var uppskattat bland både barn och vuxna. Foto: Viktor Bakker

Annons

Annas familj lever också som de lär, de ger sig ofta ut för att vandra i skogen eller vid havet i Onsala där de bor. Ibland är de själva, men ofta hittar de på saker med andra familjer.

Annons

— Det är ett väldigt smidigt sätt att umgås. Om barnen har en kompis med sig orkar de kanske gå tre kilometer i stället för två eftersom det blir lek på vägen. Som vuxen kan man prata medan barnen leker, det är tacksamt. Sedan behöver man inte städa, varken före eller efter.

När det var dags för releasefest hölls givetvis också den utomhus.

— Det var väldigt lyckat, som ett jättestort barnkalas med tipspromenad och lite lekar. Vi grillade pinnbröd och marshmallows och hade en chokladmjölkskiosk, säger Anna Bakker.

Just det här med pinnbröd gick hem, inte minst hos de vuxna.

— Många av dem sa "åh, det här gjorde vi när vi var barn". De var lite som om de återupptäckte härligheten i att vara ute. Det kändes extra roligt, säger Anna Bakker.

Även om det är första snödagen och strålande sol så är vi ganska ensamma i pulkabackarna och ute på isen, säger Anna Bakker. Här med maken Viktor och barnen Elliott och Lionell. Foto: Privat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan