Annons

Annons

Annons

Döda 21-åringen i Vetlanda

EXTRA: 20-åringen erkänner – ville inte döda Vetlandakvinnan

Hittills har de båda misstänkta kvinnorna i Vetlanda-fallet envist hävdat att de är oskyldiga. Men på tisdagen ändrades detta något. 20-åringen menar nu via sin advokat att det handlar om en misshandel som inte skulle döda henne.

20-åringen medger även gravfridsbrott.

Text

Hittills har de båda misstänkta kvinnorna i Vetlanda-fallet envist hävdat att de är oskyldiga. Men på tisdagen ändrades detta något.

Annons

På förmiddagen under tisdagen hade tingsrätten beslutat att omhäkta 18-åringen som är misstänkt för att ha mördat och flyttat eller hanterat den döda kroppen efter Vetlandakvinnan. Tingsrätten menade att hon är på sannolika skäl misstänkt för mord och gravfridsbrott.

Halv ett på tisdagen var det sedan dags för Eksjö tingsrätt att hålla förhandling kring omhäktning även av 20-åringen som också misstänks för mord och gravfridsbrott. Båda har varit häktade sedan 20 oktober med restriktioner som hindrat dem att kommunicera med omvärlden. De sista veckorna har de dock fått ta del av nyheter och media.

Vid alla beslut om häktning av de båda som misstänks ha mördat Vetlandakvinnan har de medverkat via länk från häktet.

Bild: Ing-Marie Jonsson

Annons

Annons

Clea Sangborn är advokat och delägare på Försvarsadvokaterna. Hon företräder den misstänkta kvinnan

Bild: Tobias Regell/Camera Link

20-åringens advokat Clea Sangborn medverkade i rätten med sin klient via länk från häktet i Jönköping. 20-åringen hade bett att få sin tidigare advokat utbytt eftersom hon inte tyckte att hon blev företrädd på ett tillräckligt engagerat sätt.


Rådman Ulf Ljungdahl inledde förhandlingen med åhörare på plats och gick igenom kammaråklagaren Adam Rullmans begäran om fortsatt häktning (åtalsförlängning) i ytterligare två veckor till 26 januari.

Orsaken är, liksom tidigare, att han behöver mer tid för utredningen eftersom man inte har alla resultat av de tekniska undersökningar som har gjorts och det återstår även en del förhör med främst de båda misstänkta kvinnorna.

Clea Sangborn hade redan på måndagen meddelat media att hennes klient nu hade ändrat sin inställning till brottsmisstankarna. Men exakt hur denna ändringen såg ut ville inte hon inte berätta utan skulle offentliggöra detta i samband med häktningsförhandlingen på tisdagen.

Intresset var därför stort kring vad Clea Sangborn skulle säga. När hon skulle delge rätten sin inställning till misstankarna hävdade hon att hennes klient menar att hon misshandlat Vetlandakvinnan men hade ingen avsikt att döda henne.

Annons

– Min klient medger misshandel utan avsikt att döda och gravfridsbrott.

Clea Sangborn säger att hennes klient bör släppas fri eftersom hon inte kan skada utredningen eller bevisningen och att brotten var för sig inte överstiger straff på två års fängelse.

Annons

– Hon kan inte påverka utredningen. Hon har mått väldig dåligt här i häktet.

Rätten beslöt dock att häktningen ska fortsätta enligt åklagarens begäran till klockan 11.00 26 januari. Beslutet går att överklaga.

20-åringen är därmed fortsatt på sannolika skäl misstänkt för mord och gravfridsbrott.

Eksjö tingsrätt.

Bild: Ing-Marie Jonsson

Fakta

Straff för olika brott där offret dött

Vållande till annans död: Enligt 3 kap. 7 § brottsbalken döms den som av oaktsamhet orsakar annans död för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter. Om brottet är grovt föreskrivs fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Dråp: Ett brott som innebär ett avsiktligt dödande, men där omständigheterna gör att det anses som mindre grovt än mord, exempelvis att offret hotat eller misshandlat gärningspersonen. Straffskalan för dråp är fängelse i lägst sex och högst tio år.

Mord: Ett brott som innebär att någon avsiktligt berövar en annan person livet.
För mord döms till fängelse i tio år eller på livstid.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan