Annons

Annons

Annons

#insideifkvärnamo

Här tog Jonas Therns fotbollskarriär fart på allvar - minns avgörandet på Domarvallen 1983: ”Kom fri från 30 meter”

Det var fotbollsfeber i bygden hösten 1983. IFK Värnamo och Smålandsstenars Goif gick en hård kamp om seriesegern i division 4 nordvästra. Nästan 2 000 personer, ett nytt publikrekord, hade tagit sig till Domarvallen en oktoberlördag för seriefinalen mellan Smålandsstenar och IFK Värnamo i den sista omgången. Kryss skulle räcka för IFK Värnamo för att gå upp i division 3. Med ungefär kvarten kvar, och underläge med 0-1, spelade IFK Värnamos Ola Winsth fram till Jonas Thern.

– De stod högt med backlinjen och Ola slog bollen på djupet. Jag kom fri från 30 meter, säger Jonas Thern till Värnamo Nyheter i december 2022.

Text

Det blev stora rubriker i Värnamo Nyheter efter IFK Värnamos uppflyttning. Här ett urklipp från sportsidorna måndagen den 10 oktober 1983. På bilden bärs Jonas Thern fram av Björn Berglund och Claes-Göran Ekblom. Björn Berglund gjorde i den sista omgången sin kanske bästa match för säsongen och Claes-Göran Ekblom tog tag i IFK Värnamos spel när han i den andra halvleken flyttades upp på mittfältet. Jonas Thern minns avgörandet.

Bild: Värnamo Nyheters arkiv och Håkan Eng

Annons

IFK Värnamo och Smålandsstenar var överlägsna övriga lag i division 4 nordvästra säsongen 1983. I sluttabellen var lagen tolv poäng före trean, och fyran som var Vrigstad och Sävsjö. Hela hösten var det en kamp mellan IFK Värnamo och Smålandsstenar. Inget av lagen ville släppa taget om förstaplatsen. I den tredje omgången från slutet vann Smålandsstenar med 2-0 borta över Sävsjö medan IFK Värnamo gjorde hela 9-2 på bottenlaget Hillerstorp på Finnvedsvallen. I Värnamo Nyheter efter matchen gick det att läsa att 16-årige Jonas Thern var på väg mot en fin form, framför allt visade han fina takter i den andra halvleken mot Hillerstorp.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på vn.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan