Annons

Annons

Annons

Döda 21-åringen i Vetlanda

Före detta kommissarien berättar: Därför anmälde jag Rickard Finndahl

En före detta kommisarie anmälde Rickard Finndahl efter jaktresan hos Leif GW Persson. Nu utreds polischefen för mutbrott – mitt under en pågående mordutredning.

Tidningen har pratat med kommissarien som nu berättar varför han för första gången valt att göra en anmälan.

– Håren reste sig på mig, säger han.

Text

Rickard Finndahl,chef för grova brott på polisen, medieprofilen och författaren Leif GW Persson och åklagare Lars Morand.

Bild: Alexandra Sundberg, TT

Annons

En vecka efter nyheten om att Rickard Finndahl hade tackat ja till och nyligen åkt på en jaktresa till Leif GW Persson på Elghammars slott pratar tidningen med den person som anmälde polischefen till Särskilda åklagarkammaren.

– Jag har aldrig tidigare i hela mitt liv gjort en anmälan men nu reste sig håren på mig när jag läste medias uppgifter där Rickard Finndahl säger att han gör vad han vill och att han umgås med vem han vill på sin fritid. Tyvärr är det inte så, menar källan.

Den person som först uppmärksammade Särskilda åklagarkammaren på jaktresan arbetade tidigare som poliskommissarie och var själv internutredare i mer än ett decennium.

– Rickard Finndahl kan som polis inte umgås med vem han vill och ta emot otillbörliga belöningar. För hade Rickard Finndahl inte suttit på den positionen han har hade han aldrig blivit inbjuden till Leif GW Persson. Och jag antar här att Rickard Finndahl har fått både kost och logi. Man åker inte från Eksjö till Elghammar tur och retur för att jaga över dagen för att sedan åka hem på kvällen.

Annons

Annons

Rickard Finndahl, chef för polisenhet grova brott.

Bild: Christer Gallneby

Lars Morand är åklagare och den person som leder internutredningen vid Särskilda åklagarkammaren. Det är han som ska visa om Rickard Finndahl har gjort sig skyldig till givande och tagande av muta eller ej. Och åklagaren bekräftar att det inte var polismyndigheten själva som först inkom med en anmälan.

– Det var en allmänhet som först gjorde oss uppmärksamma på detta med hänvisning till olika mediauppgifter.

När var det?

– I slutet av förra veckan.

Så polisen var inte de som först uppmärksammade er på jaktresan?

– Nej.

Lars Morand säger att han i övrigt inte har mycket att kommentera kring den pågående utredningen.

– Jag har tagit beslut om att inleda en förundersökning avseende givande och tagande av muta. Nu ska vi utreda det här med lite olika utredningsåtgärder som jag har gett direktiv till men där går jag inte in i några detaljer kring vad det är.

Exakt hur lång tid hanteringen av ärendet kommer att ta vill Lars Morand inte uttala sig om.

– Det är alltid svårt att göra en sådan uppskattning.

Håkan Boberg (vänster) är polisområdeschef i Jönköpings län. Åklagare Lars Morand vid Särskilda åklagarkammaren leder utredningen av Rickard Finndahls jaktresa. Rubriceringen är just nu givande och tagande av muta.

Bild: Christopher Danielsson

Källan med lång erfarenhet av internutredningar säger att han ställer sig kritisk till att polismyndigheten än så länge inte har velat kommentera huruvida Rickard Finndahl har fått andra arbetsuppgifter under tiden som internutredningen pågår.

Annons

– Det är ett polischefsbeslut så det är ju ingenting att hemlighålla. Det är ett myndighetsbeslut, om man väljer att omplacera någon.

Annons

Håkan Boberg, polisområdeschef i Jönköpings län, är den som har uttalat sig om internärendet tidigare. På tidningens direkta fråga huruvida Rickard Finndahl just nu fortsätter att leda polisarbetet i fallet med den mördade 21-åringen i Vetlanda svarar Håkan Boberg i ett sms:

”Jag kommer inte gå ut och kommentera vilka åtgärder vi har vidtagit med anledning av anmälan. Vi följer de rutiner som vi har när dessa situationer uppstår och inväntar nu utredningen och åklagarens beslut.”

Inte heller åklagaren kan ge ytterligare uppgifter.

– Det där lägger jag mig inte i, säger Lars Morand.

Den tidigare poliskommissarien som anmälde Rickard Finndahl säger att en nyckel i utredningen kommer för åklagaren att vara att gå igenom Rickard Finndahls tjänstetelefon, hans privata mobiltelefon och dator.

– Då har man ju hela scenariot klart.

Åklagare Lars Morand vill inte kommentera huruvida man har vidtagit just de specifika åtgärderna, säger han.

Åklagare Lars Morand vid Särskilda åklagarkammaren.

Bild: Johan Nilsson/TT

Mediaprofilen Leif GW Persson arrenderar jaktmarker i anslutning till slottet Elgammar. Det var dit Rickard Finndahls jaktresa gick härom veckan.

Bild: TT

Mediaprofilen Leif GW Persson arrenderar jaktmarker i anslutning till slottet Elgammar och det var dit Rickard Finndahls jaktresa gick. Det var också det som fick tidningens källa att reagera.

Annons

– Det är ju dit Leif GW Persson bjuder in prominenta gäster för att jaga.

Han fortsätter:

– Som gammal internutredare så vet jag vad mutbrott är för någonting. Kan åklagaren leda det här i bevis då åker Rickard Finndahl på det här.

Han säger också att han själv nyligen har blivit hörd av internutredarna i Malmö då det var han som anmälde.

Annons

– Internutredarna var intresserade av två saker. De undrade om jag kände Rickard Finndahl tidigare, men jag har aldrig hört talas om honom innan utredningen av fallet med Vetlanda-kvinnan. Sedan undrade de om jag kände till någon mer som har varit med under den här jakten, men det gör jag inte.

Den före detta poliskommissarien berättar att internutredarna inte frågade honom om något mer som rörde själva upplägget av jakthelgen.

– Men jag vet att sådana frågor är relevanta. Jag vet ju hur tonerna går och det här är inte den första jakthistorien som polisen internutreder.

Enligt källan handlar det nu för internutredarna i Malmö om att styrka att det inte föreligger någon tidigare vänskap.

Till tidningen har Leif GW Persson tidigare sagt att han hade hört att Rickard Finndahl var jägare.

– Då frågade jag om han ville komma och det ville han.

– Vi hade trevligt och det var det hela, sa Leif GW Persson i en intervju för en vecka sedan.

Den före detta kommissarien som anmälde Rickard Finndahl är djupt kritisk till att en polischef tackar ja och låter sig bjudas på jakt under de omständigheterna.

– Han har fått en otillbörlig belöning bara i egenskap av den position han sitter i, när han låter sig bjudas till den här jakthelgen på Elghammar slott. Rickard Finndahl kan i den position han sitter i inte ens ta emot en kopp kaffe av Leif GW Persson. En domare i en domstol kan inte ens ta emot en läsk av en advokat. Så hårt är det.

Annons

Den tidigare internutredaren har inget ont att säga om Leif GW Persson.

– Det är inget elakt i honom. Han är en affärsman ut i fingerspetsarna, det är därför han håller på så här. Och så ska han ju såklart ligga i framkant när det gäller nyheter och han är initierad om Vetlanda-utredningen.

Källan känner sig även säker på att Rickard Finndahl inte reste till Elghammar för att låta sig mutas.

– Men han har antagligen inte förstått innebörden av att han som polisman, och i den positionen, inte ens får ta emot en kopp kaffe av Leif GW Persson.

FOTNOT: Tidningen har sökt Rickard Finndahl för en kommentar.

Bild: Christopher Danielsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan