Annons

Annons

Annons

Döda 21-åringen i Vetlanda

Efter jaktresan till GW – Finndahl utreds för mutbrott

Under måndagen inledde åklagare en utredning om mutbrott mot polischef Rickard Finndahl. Detta efter att han valt att tacka ja till en jakt på Leif GW Perssons gods i Södermanland – samtidigt som Finndahl utreder ett ett uppmärksammat, misstänkt mordfall som Leif GW regelbundet kommenterar i media.

Text

Rickard Finndahl, chef för grova brott i polisområde Jönköping, vid presskonferensen efter att 21-åringen hade hittats utanför Vetlanda.

Bild: Ariana Carlén

Annons

Förra veckan lämnades ärendet om Rickard Finndahls jaktresa till Södermanland vidare av polisen till Särskilda åklagarkammaren, något som tidningen var först med att berätta.

Rickard Finndahls beslut att tacka jag till inbjudan och att resa till jakten som hölls på mediaprofilen och författaren Leif GW Perssons jaktarrende Elghammar har kritiserats av personer inom polisen.

Annons

Själv kommenterade han den aktuella resan i en intervju med SVT så här:

Annons

– Jag och Leif är vänner och jag har faktiskt rätt att besöka vem jag vill på min fritid.

Nu har åklagare beslutat sig för att inleda en utredning om mutbrott.

Lars Morand vid Åklagarmyndigheten meddelade under måndagen att han kommer att utreda både givande och tagande av muta efter Rickard Finndahls beslut att åka på jakt hos Leif GW Persson.

Håkan Boberg, polisområdeschef i Jönköping.

Bild: Christopher Danielsson

Förra veckan sa Håkan Boberg, polisområdeschef i Jönköping, att det hade varit bättre om Rickard Finndahl hade väntat med att resa till Leif GW Persson till efter att mordutredningen var klar.

– Rickard hanterar grova brottsärenden kontinuerligt, han har många olika ärenden som löper parallellt. Det är en balansgång mellan ett rimligt privatliv, om möjligheten att få vara ledig och att få ägna sig åt rekreation, och förtroendebitarna. Det hade naturligtvis varit enklare om umgänget hade skett efter att utredningen var klar, absolut.

Under måndagen skriver Håkan Boberg i ett sms till tidningen att han inte kommer att kommentera utredningen som nu görs av Särskilda åklagarkammaren.

– Jag inväntar resultatet av utredningen och åklagarens beslut längre fram.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan