Annons

Annons

Annons

Döda 21-åringen i Vetlanda

Finndahl på jakt hos Leif GW Persson • Källan: ”Omdömeslöst”

Under en av landets mest uppmärksammade, pågående mordutredningar – fallet i Vetlanda – har Leif GW Persson regelbundet kommenterat fallet i tv och andra medier.

Samtidigt tackade den ansvarige utredaren, polischef Rickard Finndahl, nyligen ja till att åka på jakt när Leif GW Persson bjöd honom att komma till godset Elghammar.

Text

Bild: Christer Gallneby

Annons

Under onsdagen nåddes tidningen av uppgifterna om att Rickard Finndahl, chef för grova brott på Höglandet, nyligen ska ha varit på jakt tillsammans med ett antal kända personer på godset Elghammar i Södermanland. Han var inbjuden av Leif GW Persson, känd författare och kriminolog som fram till 2012 var professor i kriminologi vid Stockholms Universitet. I sin akademiska roll arbetade Leif GW Persson bland annat för Rikspolisstyrelsen.

När tidningen nåddes av tipset kallades Rickard Finndahls resa och hans beslut att tacka ja till inbjudan för ”omdömeslöst handlande” av en av tidningens källor. Uttalandet ska sättas i relation till att Rickard Finndahl ansvarar för utredningen av mordet på den 21-åriga kvinnan i Vetlanda, ett fall som Leif GW Persson regelbundet har kommenterat i media sedan oktober.

Annons

Annons

Värnamo Nyheters systertidning Vetlanda-Posten, som var först att rapportera om detta, har under dagen försökt att ställa frågor till både Rickard Finndahl och Leif GW Persson om jaktresan.

Ingen av dem är intresserade av att svara på konkreta frågor.

Leif GW Persson är en välkänd jägare. Han arrenderar jakträttigheter på godset Elghammar cirka åtta mil sydöst om Stockholm.

Att Rickard Finndahl skulle ha varit på jakt tillsammans med medieprofilen Leif GW Persson vill han varken bekräfta eller dementera när tidningen når honom.

– Jag uttalar mig inte om vad jag gör privat eller vilka jag umgås med.

Så du vill inte kommentera huruvida du har varit på en...

– Nej. Det vill jag absolut inte. Nej.

Samtalet varar i 46 sekunder.

När tidningen pratar med Leif GW Persson säger han att inte heller han vill kommentera sitt privatliv. Han försöker istället skyndsamt avsluta samtalet.

Han bekräftar dock att han nyligen bjöd in Rickard Finndahl till Elghammar för att jaga. Och att polisen som ansvarar för utredningen i Vetlanda-fallet tackade ja och åkte till godset i Södermanland.

– Det var vanlig jakt och inget mer med det. Det hände inget särskilt.

Så du vill inte kommentera tanken du hade när du bjöd upp Rickard Finndahl?

Annons

– Nej nej, verkligen inte. Och det var ingen annan tanke än att jag skulle ha jakt och att jag visste att han jagade. Då frågade jag om han ville komma och det ville han.

– Vi hade trevligt och det var det hela.

Mitt under en följdfråga lägger Leif GW Persson på luren.

FOTNOT: Vetlanda-Posten har vid flera tillfällen under dagen sökt Malena Grann, regionchef för polisregion Öst.

Rickard Finndahl, chef för polisens grova brott, utanför polishuset i Eksjö.

Bild: Alexandra Sundberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan