Annons

Annons

Annons

Strömavbrottet i Värnamo

5000 utan el under avbrottet i Värnamo: ”Halva staden”

Runt tjugo i två på onsdagseftermiddagen slocknade strömmen i stora delar av Värnamo kommun. Klockan tre var fortfarande 5000 kunder utan el. Bakom strömlösheten låg ett elstation hos Eon som hade slagits ut.

Genrebild.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

I ett första läge handlade det enligt informationen från Eon om 1740 kunder som skulle vara ström i Värnamo kommun. Det skulle dock visa sig att det som mest var 5000 av Eons kunder i Värnamo som var strömlösa.

– Det är enkelt sagt halva stan som är utan el, stadskärnan samt en bit utanför. Det vi vet är att det är på inkommande el felet finns. Det är ett brott hos regionens ägare, det vill säga Eon, som levererar till oss. Det är här felet finns, sa Helen Eriksson, marknadschef på Värnamo Energi under elavbrottet.

Annons

Annons

Eon satte i sin tur en första prognos till när elen skulle vara tillbaka till 15.30. En tidsfrist som de höll i stort sett. Vid 15.50 var alla kunder tillbaka på elnätet igen.

– Det var ett så kallat stationsfel som låg bakom. Alltså stationen som matar ström till Värnamo Energi slogs ut på något vis. Men vi har varit där och åtgärdat det, men har släppt på elen lite i taget så vi inte riskerar att överbelasta nätet, säger Linn Johansson på EON:s pressjour.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan