Annons

Annons

Annons

Döda 21-åringen i Vetlanda

Jul i häktet väntar de misstänkta i Vetlandafallet – 18-åringen mår just nu väldigt dåligt

Båda kvinnorna som misstänks för brott i samband med 21-åriga Vetlandakvinnans död accepterar att stanna kvar i häktet över jul och nyår. Den misstänkta 18-åringen ska må för dåligt för att orka med en ny häktningsförhandling.

Text

En jul och nyår i häktet väntar de båda kvinnorna som misstänks för inblandning i 21-åriga kvinnans död i Vetlanda.

Bild: Janne Wrangberth

Annons

Kammaråklagare Adam Rullman begärde under tisdagen förlängd åtalstid fram till 12 januari för de två häktade kvinnorna i Vetlandafallet. Brottsmisstankarna mot båda handlar precis som vid senaste omhäktningen om mord, gravfridsbrott och människorov i Vetlanda den 16 oktober.

Som skäl för sin begäran angav Adam Rullman att förundersökningen inte kan slutföras inom rimlig tid eftersom inte samtliga resultat från de tekniska undersökningarna har redovisats än.

Även om resultaten droppar in löpande förväntas inte allt vara slutredovisat förrän någon gång i januari-februari.

Dessutom återstår ännu några förhör.

Advokat Maria Birkhammar har meddelat att hennes klient, den 20-åriga misstänkta, accepterar förlängd åtalstid.

Bild: Mari Ermeland

Annons

Annons

Senare under dagen meddelade advokat Maria Birkhammar, som försvarar den 20-åriga misstänkta kvinnan, att hennes klient medger åtalsförlängningen. Tingsrätten hann också ta det formella beslutet om åtalsförlängning i hennes fall.

Enligt Advokat Mikael Svegfors mår hans klient, den 18-åriga kvinnan, för dåligt för att orka med en ny häktningsförhandling. Därför accepterar hon förlängd åtalstid.

Bild: Julia Löfquist

Ytterligare något senare under dagen kom svaret från den 18-åriga kvinnans försvarare advokat Mikael Svegfors till tingsrätten.

Han meddelade då att hans klient för närvarande mår väldigt dåligt och att hon på grund av detta inte orkar med en häktningsförhandling. Därför medger även hon åtalsförlängningen.

Båda kvinnorna blir därmed kvar i häktet under den närmaste månaden. Över såväl jul som nyår kvarstår restriktionerna i rätten att ta emot besök, kommunicera elektroniskt, sända och ta emot försändelser, samsitta med andra intagna och vistas i gemensamma utrymmen.

En jul och nyår i häktet väntar de båda kvinnorna som misstänks för inblandning i 21-åriga kvinnans död i Vetlanda. Bilden är från häktet i Jönköping 2018

Bild: Janne Wrangberth

Åtal ska väckas, eller omhäktning ske, senast den 12 januari heter det i Eksjö tingsrätts beslut som ännu vid tisdagens slut formellt enbart hade hunnit tas rörande den 20-åriga kvinnan.

Annons

Kammaråklagare Adam Rullman meddelade under tisdagen att han inte kommer att kommentera eventuell dödsorsak innan utredningen är klar.

Annons

Rickard Finndahl, chef för polisens grova brott-enhet på Höglandet, sa i en kommentar under tisdagen att med tanke på de tekniska undersökningar som kvarstår, talar det mesta för att det snarast dröjer en bit in i februari innan alla de svaren kommer.

Vilket i sin tur innebär att ingen av parterna i nuläget tror på åtal redan innan den 12 januari, då den här häktningstiden löper ut.

En jul och nyår i häktet väntar de båda kvinnorna som misstänks för inblandning i 21-åriga kvinnans död i Vetlanda. Bilden är från häktet i Jönköping, tagen 2018.

Bild: Janne Wrangberth

En jul och nyår i häktet väntar de båda kvinnorna som misstänks för inblandning i 21-åriga kvinnans död i Vetlanda. Bilden är från häktet i Jönköping, tagen 2018.

Bild: Janne Wrangberth

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan