Annons

Annons

Annons

Anderstorp

Personlig salong är framtiden för Sofie – nu öppnar hon eget

En salong som också skulle kunna vara ett hem. Så tänkte Sofie Lundemar när hon valde att totalrenovera den gamla toffelfabriken. Nu ryms här både frisörsalong och hudterapi. Och de kunder som inte kan ta sig till Stjärnehult händer det att Sofie hämtar.

Text

Sofie Lundemar har arbetat som frisör i 26 år. Nu har hennes salong flyttat in på gården.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

— Välkommen in, säger Sofie Lundemar och öppnar dörren till sin salong.

Julpyntet är på plats, golvlampan med de fluffiga fjädrarna är tänd och i hyllan i väntrummet ligger favoritböckerna i travar. När Sofie började planera sin salong i Stjärnehult utanför Anderstorp var ett av målen att det skulle kännas mysigt, ombonat och gammaldags.

Sofie har många stamkunder. Christina Olsson är en av dem.

Bild: Lina Alkner Timner

— Jag har ingen brådska hem efter jobbet, det händer att jag fastnar där i fåtöljen med en bok och ett glas vin, säger hon.

Särskilt långt hem har hon dock inte, Sofie bor i huset mitt emot. Hela gården byggdes i mitten av 30-talet och i gårdshuset fanns förr en träskofabrik.

Annons

Annons

”Nu slipper jag paniken över att se pensionen närma sig. Jag blir ju inte yngre, nästa år fyller jag 60 år, men här kan jag ju egentligen jobba resten av mitt liv”.

Bild: Lina Alkner Timner

— Jag minns att jag åkte hit för att köpa tofflor när jag var liten. Sedan under 80-talet drevs här ett bageri, Herråkrabrödet bakades här, säger Sofie.

När fastigheten för 20 år sedan blev till salu köpte hon den. Då var uthuset nedgånget, elledningarna hade frusit och Sofie använde det mest som ett förråd. Men redan från början fanns en tanke om att en dag renovera det från grunden.

— Jag har gått och drömt om detta länge, men inte vågat förrän nu. Det är ju en stor satsning som kostar mycket pengar. Dessutom fungerade det bra som det var, så det har inte funnits någon riktig orsak förrän nu.

Sofie Lundemar har arbetat som frisör i 36 år. Hon startade som sommarjobbare i källaren hos Britt-Marie Petersson, som då drev frisörsalongen Contur. Så småningom köpte hon loss verksamheten, slog sig ihop med en kollega och flyttade salongen till Storgatan, där hon sedan stannade i ett kvarts sekel. Det var när hon under förra sommaren fick problem med sin höft som hon bestämde sig för att göra slag i saken.

— Jag tänkte att om min höft blev sämre så skulle det bli svårt att bo kvar i mitt stora hus med alla trappor. Men uthuset är ju i ett plan, där skulle jag kunna bo så småningom och hyra ut det stora huset.

I början av året påbörjades den omfattande renoveringen, hela byggnaden blåstes ut inpå bara ytterväggarna. Vattenledningar drogs fram, huset isolerades och utrustades med badrum och kök. I somras kunde portarna slås upp till salongen som fick namnet Sofies verksta. De flesta av stamkunderna följde med.

Annons

Annons

— De har varit så positiva, de tycker det är lugnt och skönt att komma hit. Bussen stannar ju precis utanför så de flesta har inga problem att ta sig hit. De som trots allt inte kan komma händer det att jag åker och hämtar med bilen, det är ju inte långt till Anderstorp, säger Sofie.

Nyligen fick hon också en kollega, som kommer att hyra in sig i rummet intill. Det är hudterapeuten Anna Beck-Friis.

— Min mans kollega känner Sofie och det var hon som sammanförde oss. Jag är från Halmstad ursprungligen men har bott i Stockholm i många år innan jag flyttade hit för tre år sedan, säger Anna.

Hennes inriktning är olika former av problemhy som rosacea, acne, pigmenteringar och ärrbildningar, men även åldersförebyggande åtgärder som laser och olika typer av peeling.

Sofie och hudterapeuten Anna Beck-Friis blev presenterade för varandra genom en gemensam bekant. Båda uppskattar att ha en kollega nära.

Bild: Lina Alkner Timner

— Jag erbjuder också lite injektioner, men inte fillers och botox, utan mer sådana där jag fyller huden med fukt. Jag har tidigare jobbat mycket själv, nu tycker jag att det är skönt att ha en kollega, säger hon.

Att vara ensam ägare till firman tycker Sofie Lundemar känns både roligt och lite läskigt. Någon siffermänniska har hon aldrig varit, men tack vare en pålitlig revisor går det bra.

— En stor fördel med det här upplägget är att jag slipper paniken över att se pensionen närma sig. Jag blir ju inte yngre, nästa år fyller jag 60 år, men här kan jag ju egentligen jobba resten av mitt liv, konstaterar Sofie Lundemar.

Annons

Att renovera det gamla uthuset har länge varit en dröm för Sofie. Så här såg det ut under renoveringen- hela byggnaden blåstes ut, kvar fanns bara ytterväggarna. Foto: privat.

Annons

En gammal telefon sätter prägel på salongen, som går i gammal stil.

Bild: Lina Alkner Timner

En dekorativ halmhatt piggar upp.

Bild: Lina Alkner Timner

I väntrummet finns en mängd böcker, för att kunderna ska känna sig bekväma.

Bild: Lina Alkner Timner

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan