Annons

Annons

Annons

Gnosjö landsbygd sydost

Helena från Kulltorp får stipendium på 300 000 kronor: ”Har gått från bruksanvisningar till Nobelpristagare”

Helena Hansson med rötter i Kulltorp får som första översättare någonsin ta emot Stenastiftelsens kulturstipendium. Sex kulturarbetare får ta emot 300 000 kronor var.

– Det känns ett stort erkännande, inte bara för min verksamhet. Det handlar också om att man visar att medvetenheten om översättarens betydelse har ökat. Därför är det modigt av Stenastiftelsen att ge det här stipendiet till en översättare, tycker Helena Hansson.

Text

Helena Hansson från Kulltorp är en av Sveriges mest ansedda översättare, vilket bekräftas av att hon blir stipendiat för Stenastiftelsen och får 300 000 kronor. Det är första gången en översättare får det stipendiet. Foto: Peter Claesson/Stenastiftelsen

Bild: Privat

Annons

Stenastiftelsen har delat ut sina stipendier till kulturskapare i 26 år, men det är alltså unikt att det ges till en översättare. Helena Hansson blev mycket uppmärksammad för ett år sedan när Abdulrazak Gurnah fick Nobelpriset i litteratur, eftersom de två romaner av Gurnah som fanns på svenska hade översatts av Hansson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan