Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

FHM:s varning – ny eventuell variant kan vara 50 procent mer smittsam: ”Vi följer utvecklingen noga”

Folkhälsomyndigheten varnar för att smittspridningen av covid-19 kan öka i höst.

Man har nu presenterat tre möjliga scenarier för smittspridningen. Enligt två av scenarier kan en ny virusvariant dominera – en av dem antas, enligt FHM, vara 50 procent mer smittsam.

– Vi följer utvecklingen noga, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköping.

Enligt Folkhälsomyndighetens nya scenarier kan spridningen av covid-19 åter komma att öka under hösten. Scenarierna illustrerar en möjlig utveckling och ska inte uppfattas som en prognos.

Bild: Robert Eriksson

Annons

De scenarier som Folkhälsomyndigheten presenterar gäller för perioden oktober och fram till januari 2023. Syftet med scenarierna är att det ska hjälpa och underlätta vårdens planering eftersom det kan innebära att fler behöver sjukhusvård framöver. Scenarierna illustrerar hur en möjlig utveckling men ska inte uppfattas som en prognos, uppger Folkhälsomyndigheten.

Enligt FHM finns det flera faktorer som ligger bakom myndighetens beräkningar, bland annat inrapporterade fall, smittsamhet och immuniteten i samhället.

Totalt handlar det om tre olika antaganden som FHM presenterar: ”scenario 0”, som innebär att nuvarande virusvariant – omikron – fortsätter dominera hela perioden, medan både ”scenario 1” och ”scenario 2” väntas innebära en mer kraftfull virusvariant som enligt FHM kan bli upp till 50 procent mer smittsam än omikron (BA.5).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan