Annons

Annons

Annons

Anderstorp

Svenska kyrkan och näringslivet går samman för lokal välgörenhet i utbytardag

Höjda levnadskostnader slår hårt mot de som redan är ekonomiskt utsatta. Nu går Svenska kyrkan samman med Pewes skor och Valles Mode i Anderstorp i ett välgörenhetsprojekt där de som lämnar in begagnade skor och jackor får rabatt på nya.

Text

Förenade krafter för välgörenhet: Jessica och Fredrik Kraft från Pewes skor, Elisabeth Petersson, Valles Mode samt diakon Emma Tolf från Svenska kyrkan i Anderstorp.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Allt fler personer har svårt att få ekonomin att gå ihop. Cirka 25 hushåll får stöd av Svenska kyrkan i Anderstorp och med höjda el-, mat- och bränslepriser går vi mot en vinter där behovet av ekonomiskt stöd väntas öka.

– Vi har en hel del personer i Anderstorp som hade det tufft redan tidigare. Höjda omkostnader drabbar dessa grupper jättehårt, säger Emma Tolf, diakon i Svenska kyrkan i Anderstorp.

Att köpa nya ytterkläder och skor är dyrt och många vuxna avstår från att köpa till sig själva till förmån för sina barn.

– De har inte råd att köpa till sig själva just nu helt enkelt. Därför gör vi en liten kampanj tillsammans med Pewes skor och Valles Mode där man kan lämna in funktionsdugliga skor och jackor och få rabatt när man handlar nya, säger hon.

Annons

Elisabeth Petersson erbjuder 15 procents rabatt på nya jackor i utbyte mot begagnade. Jessica och Fredrik Kraft från Pewes skor är också med i projektet och diakon Emma Tolf är den som förmedlar de begagnade kläderna.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

De begagnade skorna och jackorna går sedan till de hushåll som Svenska kyrkan har kontakt med.

– Vi räknar med att fler kommer att kontakta oss nu eftersom många knappt har råd att sätta mat på bordet. Genom det här ligger vi lite bättre till inför vintern.

Initiativet kommer från Jessica Kraft som äger Pewes skor. Hon har sedan tidigare ett samarbete med kyrkan dit hon skänkt reklamerade skor med mindre skönhetsfel. På Instagram såg hon att en skoaffär i landet hade valt att samarbeta med Erikshjälpen och hon kände att hon ville testa ett liknande koncept. För varje begagnat par skor som lämnas in till butiken ges en rabatt på 15 procent på det nya köpet. De begagnade skorna går till Svenska kyrkan, som i sin tur delar ut dem.

Pewes skor brukar skänka reklamationer till Svenska kyrkans verksamhet. Det är skor med mindre skönhetsfel, som kan glädja andra.

Bild: Lina Alkner Timner

– Eftersom min man har arbetat som kyrkvaktmästare kändes det naturligt att samarbeta med dem, säger Jessica Kraft.

När Elisabeth Petersson, som driver klädbutiken Valles Mode, fick höra talas om initiativet kände hon att hon ville vara med. Lämnar man in en begagnad jacka hos henne får man 15 procent rabatt även där.

Annons

– Jag och Jessica har en del samarbeten. Eftersom ekonomin inte tillåter några större rabatter just nu så blev detta ett bra sätt att ändå erbjuda det och samtidigt göra en god gärning, säger hon.

Annons

För att få rabatt krävs det att skorna eller jackorna är i brukbart skick och givetvis hela och rena.

– Man får tänka på att det är någon annan som ska kunna använda dem. Man behöver inte gå längre än till sig själv, vad skulle man själv vilja bära för ärvda plagg?, säger Jessica Kraft.

Nu hoppas de tre verksamheterna på att få in mycket kvalitetskläder som kan delas ut till behövande.

– Vi hoppas också på en riktigt trevlig dag där vi kan fika, komma i kontakt med många människor och kanske också samla lite pengar till diakonin. Samarbete är alltid det bästa, säger Emma Tolf.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan