Annons

Annons

Annons

Gnosjö landsbygd sydost

Marknaden viktig för att hålla affären vid liv: ”Det hade varit bra om fler handlade i affären”

Skördemarknaden lockade en hel del folk till Karins Lanthandel i Kulltorp på lördagen. Det glädjer den ekonomiska förening som driver affären.

— Det är inte lätt att driva lanthandel och då blir annat som marknader och tipspromenader jätteviktiga, säger Sofia Koppelo som sitter med i styrelsen.

Text

I 15 år har en ekonomisk förening drivit Karins Lanthandel i Kulltorp. ”Jag hoppas att den kommer att kunna leva kvar”, säger styrelsemedlemmen Sofia Koppelo.

Bild: Henrik Timner

Annons

Utanför Karins Lanthandel på Kyrkvägen i Kulltorp står stånden uppdukade, från våffelgräddningen över den öppna elden stiger vit rök över gårdsplanen medan hästarna Vilde och Kasper tålmodigt tar barnen på en tur runt kvarteret. Det är återigen skördemarknad — och återigen en chans för den ekonomiska förening som driver lanthandeln att få in några välbehövliga kronor.

— Vi har funnits i 15 år och det har gått lite upp och ned. Den senaste tiden har det av olika orsaker gått lite tungt och nu handlar det framför allt om elpriserna. Hushållen har ju fått tillbaka en del pengar, men det gäller inte oss som ekonomisk förening, säger Sofia Koppelo.

Man har fått låna pengar av kommunen och fått glesbygdsstöd från länsstyrelsen. Det hjälper till men innebär inte på något sätt en långsiktig garanti. Till exempel har Karins Lanthandel öppet alla dagar i veckan men ungefär hälften av personaltimmarna är ideellt arbete.

Annons

Annons

Roland Svensson, Kulltorp, Gun-Britt Gustavsson, Lanna, och Lennart Persson, Kulltorp, expedieras av Hans-Erik Larsson.

Bild: Henrik Timner

Därför behövs det kringarrangemang som exempelvis skördemarknaden. Allra helst skulle man dock vilja se en ökning av köp i affären.

— Jag tycker att de som bor här omkring gott skulle kunna handla här lite mer. Att skolan får vara kvar skulle betyda mycket för ungdomarna handlar en del här, säger Hans-Erik Larsson som också han sitter i styrelsen i den ekonomiska föreningen.

Sofia Koppelo och Irene Johansson, som är en av de som arbetar ideellt i lanthandeln. Irene tycker att Kulltorpsborna åtminstone kan handla i affären en gång i veckan.

Bild: Henrik Timner

Irene Johansson, som jobbar ideellt i butiken, håller med:

— Det hade varit bra om fler handlade i affären, åtminstone en gång i veckan tycker jag. Basvarorna finns här men också många fler varor än vad en del kanske tror, säger hon.

Skulle lanthandeln tvingas stänga igen skulle samhället förlora en viktig samlingspunkt. Det är alla som tidningen träffar överens om.

— Utan affär så dör samhället lite, säger Sofia Koppelo.

Bengt Svensson, Alexander Elmersson, Lovisa Elmersson från UV-scoutkåren i Kulltorp gräddade våfflor över öppen eld.

Bild: Henrik Timner

Annons

Wilmer och Svea Sedin från Kulltorp fick en tur på hästryggen. Hästarna Vilde och Kasper ledsagades av kusinerna Märta Johansson, Lowa Jonsson och Wera Jonsson.

Bild: Henrik Timner

Annons

Anita Persson Grins från Stockholm besökte bekanta i trakten och passade på att sälja hemstickat och hemvirkat. Jenny Olovsson, som bor i Högshult utanför Kulltorp, sålde ägg och havtorn. ”Betydelsen av affären är massiv, det krävs att vi alla kämpar för den”, säger hon.

Bild: Henrik Timner

Det bjöds också på körsång under Skördemarknaden.

Bild: Henrik Timner

Karins Lanthandel i Kulltorp.

Bild: Henrik Timner

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan