Annons

Annons

Annons

Gislaved

Kameraövervakning kan bli verklighet vid flera fastigheter: ”Man har funderat över det här i ett tiotal år”

Skadegörelsen har minskat i Gislaveds kommun. Men tre särskilda områden har under flera års tid varit så utsatta, att det nu finns planer på att installera övervakningskameror vid fastigheterna.

Text

Området kring sporthallen och Ekenskolan i Anderstorp är ett av områdena där det kan bli aktuellt med kameraövervakning i framtiden.

Bild: Johan Wallesjö, Gunnar Höglund

Annons

De två senaste somrarna har skadegörelsen glädjande nog minskat i kommunen, som tidningen nyligen kunde berätta om. Men det finns områden och fastigheter som år efter år ändå blir utsatta för krossade fönsterrutor, klotter och annan skadegörelse.

Nu undersöker kommunens fastighetsavdelning möjligheten till kameraövervakning på några av de värst drabbade fastigheterna. Specifikt handlar det om tre olika områden i Gislaved och Anderstorp.

Vid fastighet- och servicenämndens senaste sammanträde fick politikerna ta del av informationen att sju anmälningar om skadegörelser kommit in under perioden 31 augusti - 13 september. Och bara i juli noterades 17-18 olika tillbud kring de nämnda områdena.

Annons

Annons

– Man har funderat över det här i ett tiotal år och även tagit upp frågan tidigare. De områden som utmärkts sig är Gullviveskolan och Linnéas förskola, men också Lundåkerskolan i Gislaved. I Anderstorp handlar det om området kring Ekenskolan och sporthallen, säger Georgios Theodoridis, biträdande fastighetschef.

– Vi funderar på kameraövervakning, och har kommit så långt som att ta fram ritningar. Kameror har en avskräckande inverkan. Men vi behöver också koppla in en ljuskonsult, det räcker ju inte att bara sätta upp kameror utan vi måste även ha belysning.

Även om Georgios Theodoridis påpekar att många andra fastighetsprojekt gör att kameraövervakningen inte är det allra mest prioriterade just nu, hoppas han att – om fastighet- och servicenämnden fattar ett positivt beslut – en lösning kan vara på plats inför nästa sommarlov.

Georgios Theodoridis gissar att kostnaden för uppsättning av tillräckligt många kameror vid de aktuella fastigheterna skulle landa på runt två miljoner kronor. Det skulle uppskattningsvis handla om minst ett 40-tal kameror sammanlagt.

Som tidigare fastighetschef i Vaggeryds kommun under många år har Georgios Theodoridis också goda erfarenheter av övervakningskameror där.

– Men det är meningslöst att sätta upp kameror i de här områdena om man inte också kompletterar med belysning, och detta går ju att lösa med närvarogivare. Det handlar om rätt stora områden, och genom att man byggt hus vinkelrätt mot varandra har det också skapats ytor där allmänheten inte har insyn, säger Georgios Theodoridis.

Annons

Annons

Han konstaterar att det återstår en hel del arbete innan kameror kan vara på plats och nödvändiga tillstånd beviljats.

– Vi får börja med att sammanställa polisrapporterna, rita in var vi ska ha kamerorna och var vi ska belysa.

Bild: Johan Wallesjö

Bild: Gunnar Höglund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan