Annons

Annons

Annons

Gnosjö landsbygd sydost

Eric Westroth (SD) behåller sin riksdagsplats – men ”byter” län

Nu står det klart att Eric Westroth (SD) från Kulltorp får behålla sin riksdagsplats. Någon insyn i pågående regeringsförhandlingar har han dock inte, säger han.

– Jag har fullt förtroende för att min partiledning kommer att se till att vi får maximalt genomslag för vår politik. Ministerposter är förhållandevis ointressant, säger han.

Text

De senaste fyra åren har Eric Westroth (SD) från Kulltorp representerat Sverigedemokraterna i riksdagen. Nu visar röstsiffrorna att han får behålla sin riksdagsplats. Denna gång är han invald för Jönköpings läns valkrets – innevarande mandatperiod representerar han Hallands läns valkrets.

– Det känns jättebra. Vad som är trevligt är också att jag kommer att få representera den valkrets där jag bor, det är absolut lite grädde på moset.

Under måndagseftermiddagen kom talman Andreas Norlén med beskedet att Ulf Kristersson (M) får i uppdrag att sondera terrängen för att bilda regering.

Hur stort inflytande hoppas du att Sverigedemokraterna får om Kristersson blir statsminister? Tycker du att ni ska få ministerposter?

Annons

– Jag överlåter det... Det pågår ju förhandlingar i en väldigt liten och snäv krets och jag har fullt förtroende för att min partiledning på bästa sätt kommer att se till att vi får maximalt genomslag för vår politik. Det är det som är det viktiga. Ministerposter och sådant är förhållandevis ointressant, utan det är sakpolitiken som är vårt mål.

Annons

Eric Westroth (SD) kan se fram emot ytterligare fyra år som riksdagsledamot.

Bild: Hanna Eklöf

Sverigedemokraterna blev andra största parti i årets riksdagsval, med 20,54 procent av rösterna. Så här kommenterar Eric Westroth partiets valresultat:

– Det är jätteroligt att vi har lyckats med att bli det andra största partiet. Det är många som har sagt att det är en historisk bedrift av partiet att ha gått fram i varje val sedan vi ställde upp. Det är fantastiskt.

Blev du förvånad, eller var det väntat?

– Även om vi gick fram mest av alla i valet 2018 så blev det ändå något av en besvikelse, för vi hade förväntat oss ett högre resultat då. Den erfarenheten gjorde väl att man var mer avvaktande positiv än man var 2018.

Under de senaste fyra åren har Eric Westroth varit ledamot i skatteutskottet.

Skulle du vilja sitta i skatteutskottet under den kommande mandatperioden också?

– Jag hoppas kunna få sitta kvar i skatteutskottet, men det är en fråga som gruppledningen avgör. De har för avsikt att bygga det bästa laget och där har jag fullt förtroende för gruppledningen att utse ledamöterna som ska sitta i respektive utskott. Sedan är det klart att man kan skattefrågorna bäst, i och med att det är dem man har koncentrerat sig på.

Annons

Annons

De här fyra åren, som har varit, i riksdagen, hur skulle du sammanfatta dem?

– Det har väl varit en mandatperiod som inte varit lik någon, med pandemin, arbete hemifrån och den begränsade riksdagen med 55 ledamöter. Man kan ju hoppas att vi har en mer normal mandatperiod att se fram emot, säger Eric Westroth, som samtidigt lyfter fram att de kommande fyra åren lär bli annorlunda ändå, eftersom det ser ut som att Sverigedemokraterna inte längre kommer att sitta i opposition:

– Vi har ju aldrig tidigare ingått som en del i ett styre. Man får försvara en regering istället för att man har motförslag till regeringens förslag, förutsätter jag, beroende på hur den nya regeringen ser ut. Det har jag, som sagt, ingen som helst insyn i. Men det ska bli spännande, för någon form av förändring kan man ju i alla fall räkna med.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan