Dans är inte bara en kreativ träningsform där man tränar koordination och balans. Den ger också social samvaro. Dessa delar är kan vara positiva för människor i allmänhet, men för de som lider av en neurologisk sjukdom i synnerhet. Nu arrangerar Studieförbundet Vuxenskolan i samverkan med föreningen Neuro och Region Jönköpings län ett prova på-tillfälle i rehabdans för personer med multipel skleros (MS).

Katarzyna Filipowicz arbetar som danskonsulent på Region Jönköpings län. Vid prova-påtillfället den femte oktober är hon där och informerar. Foto: Ida-Klara Johansson

Katarzyna Filipowicz arbetar som danskonsulent på Region Jönköpings län. Vid prova-påtillfället den femte oktober är hon där och informerar. Foto: Ida-Klara Johansson
Annons
Annons
— Vi har haft en sådan danskurs i Jönköping som blev väldigt uppskattad. Därför vill vi nu starta upp en liknande i Värnamo med omnejd, säger Katarzyna Filipowicz, danskonsulent på Region Jönköpings län, sektionen Folkhälsa.
Hon menar att det finns ett behov hos målgruppen, dels att ha ett lustfyllt och hälsofrämjande komplement till rehabiliteringen, dels att träffa andra med liknande diagnos.
— Det är just detta som dansen för med sig. Den blir en frizon där alla ska kunna känna sig inkluderade oavsett funktionsförmåga. Man kan dansa både stående och sittande. Vi strävar inte efter att uppnå någon teknik i dansen, det är helt kravlöst och även de som helt saknar dansvana kan vara med, säger Katarzyna Filipowicz.
Danssessionen inleds med uppvärmning med gång och balans. Därefter blir det koreografi där det skapas en längre danssekvens. Sedan improvisation där dansdeltagaren får hitta sitt eget sätt att röra sig på. Som avslutning är det alltid nedvarvning med stretching. Musiken är blandad, allt ifrån balettmusik och jazz till modern pop och schlager. Tanken är att alla ska känna igen någonting.
I Jönköping har åldersspannet på deltagarna varit relativt brett. Däremot är könsfördelningen inte lika blandad.
— Vi har hittills bara haft kvinnliga anmälda, men män är också varmt välkomna. De som har börjat tenderar att stanna kvar i gruppen i flera säsonger och det är ju ett tecken på att de trivs, säger Katarzyna.
Annons
Hon är med vid prova på-tillfället, sedan är tanken att en dansledare tar vid under de följande 10-15 träffarna. Det förutsätter dock att fler än fem personer anmäler intresse, annars blir det svårt att skapa en gruppkänsla, menar Katarzyna. Hon tror inte att det ska bli något problem att hitta tillräckligt. många intresserade.
Annons
— Vi har redan ett par anmälda. Eftersom vi vänder oss till Värnamo med omnejd, alltså även Gislaved och Gnosjö, tror jag att vi kommer att få tillräckligt många för att kunna starta upp en grupp.
Är det bara personer med diagnosen MS som är välkomna?
— Vår målgrupp är personer med MS, men om man har en annan diagnos och vill prova på så är man också välkommen. Personer med andra diagnoser kan sedan bestämma om de vill fortsätta vara med i gruppen och om just detta upplägget passar dem, säger Katarzyna Filipowicz.
Nu hoppas hon att alla som vill anmäler sitt intresse.
— Vi hoppas att de som har drabbats av sjukdom ska komma och njuta av musiken, rörelserna och umgänget, säger hon.
Fakta
Fakta multipel skleros - MS
Multipel skleros (MS) är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Sjukdomen kan till exempel börja med att du ser sämre eller får förändrad känsel i en arm eller ett ben. Det går inte att bli av med MS helt, men läkemedel kan bromsa sjukdomens utveckling och lindra besvären.
Källa: 1177