Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Sämre resultat för Troax: ”Stabilt och acceptabelt”

Troax betecknar resultatet under andra kvartalet i år som "stabilt och acceptabelt". Efterfrågan under andra kvartalet är fortsatt stark, skriver vd och koncernchef Thomas Widstrand.

– Vi har haft en fortsatt god aktivitet under kvartalet generellt, men noterar att de stora projekt som vi hade under 2021 inom automatiserade lager har minskat kraftigt i antal.

Text

Resultatet för Troax var sämre andra kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Vd och koncernchef Thomas Widstrand betecknar företagets läge som stabilt,

Annons

Resultatet efter skatt låg på 10,5 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 110 miljoner kronor. Det är lägre än samma kvartal förra året då man hade ett resultat på 11,6 miljoner euro.

Stålpriserna sjönk och stabiliserades och orderingången gick upp. Efterfrågan hos Troax kunder är fortsatt stark och koncernen ser inga tecken på någon minskad aktivitet hos kunderna. Orderingången är stark.

Annons

Men det finns också viktiga områden där efterfrågan har gått ner. De stora projekten inom automatiserade lager har minskat kraftigt.

Annons

Den minskningen har främst märkts bland kunder i Nordamerika.

Troax använder mycket stål i produktionen, vilket innebär att de höjda stålpriserna på grund av kriget i Ukraina varit en stor påfrestning för bolaget som också måste höja priset på sina produkter. Att stålpriserna stabiliserats är mycket viktigt för Troax.

Troax från Hillerstorp är en växande koncern och söker efter nya intressanta företag att förvärva.

Bild: Joakim Carlsson

Men inte bara stål har blivit dyrare. Priserna har även gått upp för förpackningsmaterial, energi och frakter. Samtidigt är det full fart i produktionen.

– Våra produktionsenheter har igen under kvartalet haft en fortsatt mycket god beläggning, drivet av god orderingång under de senaste kvartalen. Detta medför en bra täckning av fasta kostnader, vilket också återspeglar sig i rörelseresultatet, konstaterar Thomas Widstrand.

Men fortfarande är Corona ett problem. En fabrik i Kina har i princip varit stängt under större delen av kvartalet på grund av myndighetsrestriktioner. Detta har medfört problem med leveranser till kunder i Asien.

Samtidigt är leveranstiderna på detaljer som innehåller halvledare långa och man har svårt att få besked om leveranserna.

Annons

De nya bolagen i koncernen har gett bra resultat, både polska Natom och spanska Claitec. Widstrand aviserar att koncernen avser att växa ytterligare.

– Troax har en fortsatt stabil finansiell situation och ser möjligheter att fortsätta att söka intressanta kompletterande företag att förvärva.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan