
Det är inte svårt att ge ett bidrag till den biologiska mångfalden menar naturparksguiden Sandra Lindahl.
Bild: Lina Alkner Timner
Store Mosse nationalpark har under sommaren bjudit på en rad temaguidade turer i parken. Dessa har handlat om allt ifrån hur man överlever i naturen till hur man kan bygga ett insektshotell. På turen ”biologisk mångfald i kulturlandskapet” fick deltagarna tips på hur man kan skapa just detta, biologisk mångfald, i sin egen närmiljö.
— Alla kan bidra till en ökad biologisk mångfald på sitt sätt, säger Sandra Lindahl, som är biolog och den guide som leder just denna tur.
Hon konstaterar att det allra viktigaste att tänka på för den som vill bidra till en biologisk mångfald är att skapa en variation i utemiljön. Det kan handla om att skapa skuggiga och soliga platser, torra och fuktiga partier, platser där det blåser och platser i lä, områden med stenig mark eller sand.
Annons
Annons
— Ju mer variation desto fler olika arter trivs, säger Sandra Lindahl.
Bor du i lägenhet med balkong kan du till exempel placera örter och insektshotell på balkongen. Du som har en trädgård kan låta en nyhuggen trädstam sakta förmultna och ge plats för insekter, mossor och lavar och sedan också de djur som lever av dem, som till exempel fåglar och fladdermöss. För den som inte vill ha ett nedfällt träd i trädgården går det bra med en så kallad mulmholk.
— Mulmholken är ett sätt att ge arter som är beroende av riktigt gamla träd en hemvist. Den kan man fylla med löv, sågspån, grenar och ved. I toppen finns ibland ett utrymme för fladdermöss också, säger Sandra Lindahl.
En gammal ek på tomten är inte bara vacker att se på utan också en skatt för de fåglar som gärna bygger bo i dess krona. Dessutom är den en fin värd för olika typer av mossor och lavar.
— Eken blir ofta väldigt gammal. I och med det kan mossor och lavar bygga upp en ordentlig bål så att de kan växa och föröka sig. Det går förlorat när man hugger ned trädet för tidigt, säger Sandra Lindahl och pekar sedan på ett annat träd som fått sina grenar avkapade.
— Förr hade vi stora djur som betade i trädkronorna. Det har vi inte på samma sätt längre, men genom att återskapa en liknande miljö där solens strålar når stammen finns det en möjlighet att återinföra vissa arter. Det går naturligtvis ut över fotosyntesen i träden, men när vi hamlar träden ger vi också vegetationen under en chans att växa upp.
Enar, till exempel, växer inte i tät skog. Ser man ett eneträd vet man att skogen är ung.
Annons
— Om vi inte hade hållit våra landskap öppna så hade det inte funnits några enar alls i Sverige.
Den lilla promenaden börjar lida mot sitt slut och gruppen är åter vid utgångspunkten vid Södra Svänös vandrarhem. Här finns ytterligare exempel på vad som kan göras på hemmaplan. Sandra visar en liten låda täckt med gröna blad. Det är ett förstklassigt igelkottshotell.
Annons
— Ett sådant kan man lätt tillverka själv. Allt man behöver är fyra bräder på 40x40x40 centimeter. Sedan sågar man till en öppning på 10x12 centimeter, så är det fritt fram för igelkotten att flytta in.
Vill man ha fladdermöss i uthuset är det viktigt att hålla ljuset släckt i trädgården. För att hjälpa bina att hitta pollen är det en bra idé att odla ängsblommor. Men, poängterar Sandra, en sak som är väl så viktig är att odla blommor som följer hela sommarsäsongen. Tussilago och sälg ger exempelvis mycket pollen på försommaren och aster och höstanemon blommar sent.
— På så vis får man en variation även över tid. Men tänk på att odla enkelblommiga blommor så att biet lättare kan hitta in till nektarn.
För den som tycker om humlor går det lätt att bygga ett humlehotell med hjälp av en lerkruka, gammal halm, gräs och sågspån och ställa den på en solig plats.
— Dock är humlan, och alla andra insekter också, beroende av att det finns vatten att dricka. Därför kan man skapa små oaser med vatten och småsten. Det är både dekorativt och bra, säger Sandra.
När guidningen är slut är det dags för gruppen att delge sina egna tankar. Syskonen Ann-Kathrin och Nicolas Bader bor i Schweiz men är på en fem veckor lång semesterresa i Sverige. För dem var turen i den svenska nationalparken tänkvärd.
Annons
— Vi tyckte att både igelkottshotellet och humlehotellet var väldigt fina, det kommer vi försöka oss på att tillverka när vi kommer hem. Men det som är mest intressant är hur enkelt det är att faktiskt göra en positiv förändring för miljön, säger Nicolas Bader.

Ett humlehotell är både nyttigt för våra humlor och fint att se på. ”Det är en rolig sak att bygga tillsammans med barnen”, säger Sandra.
Bild: Lina Alkner Timner
Annons

Ängsblommor är vackra, men tänk på att odla de som både blommar tidigt och sent på säsongen.
Bild: Lina Alkner Timner

Syskonen Nicolas och Ann-Kathrin Bader från Schweiz deltog i turen.
Bild: Lina Alkner Timner

”Det här är väl knappast vad vi normalt sett menar med en åker, men så här såg åkrarna ut förr”, säger Sandra Lindahl.
Bild: Lina Alkner Timner

”‘När vi hamlar träden ger vi vegetationen under en chans att växa upp”, berättar Sandra.
Bild: Lina Alkner Timner

Det är enkelt att göra en liten insektsoas i trädgården, men det är viktigt att stenarna är små.
Bild: Lina Alkner Timner

När träden är tillräckligt gamla får också lite ovanligare mossor och lavar möjlighet att växa.
Bild: Lina Alkner Timner

”Mulmholken är ett sätt att ge arter som är beroende av riktigt gamla träd en hemvist”, säger Sandra.
Bild: Lina Alkner Timner