Annons

Annons

Annons

Annons

Ridsport

TV: Dubbellycka i Gölsebo när stoet fick tvillingföl

Att en häst får tvillingar hör inte till vanligheterna. Att de dessutom överlever och blir två friska individer är än mer ovanligt.

— Vår veterinär menade att det bara sker ett par gånger om året i Sverige, säger Linda Nyström.

Både Stor och Liten var ostadiga på benen som nyfödda. I dag är de två nyfikna föl som utforskar hagen i Gölsebo.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

”Det syns att de är tvillingar, de är riktigt lika”, konstaterar Johan Kårhammer och Linda Nyström.

Bild: Lina Alkner Timner

Linda Nyström och Johan Kårhammer köpte fastigheten i Gölsebo för tio år sedan. Sedan dess har inte mindre än 23 föl fötts på gården. Men att det skulle komma två föl på en gång hade ingen räknat med.

Inbäddat innehåll

Varje gång en av familjens hästar ska föla går ett larm till mobilen. Så även denna gång. Klockan 06.45 söndagen den första maj var det dags.

Annons

— Jag skuttade ur sängen och så tittade vi i webbkameran och konstaterade att Mysan verkade vara på gång att föla, säger Linda.

Annons

Hon och Johan gick ut till stallet och tog ut de andra hästarna, så att stoet skulle få lugn och ro. Med var också parets yngsta barn, dottern Emma, åtta år. Hon hade aldrig varit med vid fölning tidigare och tyckte att det skulle bli spännande.

Inbäddat innehåll

Det dröjde inte länge innan benen syntes och Johan hjälpte till och drog fram fölet. Därefter lade sig stoet ned på sidan för att, som familjen trodde, vänta ut efterbörden.

— Då såg vi att hon fortsatte krysta. Det brukar ston inte göra så direkt efter, det stämde inte helt enkelt. Vi tittade en gång till och då såg vi någonting vitt.

Det Linda såg var den vita fosterblåsan. Då förstod hon att det skulle komma ett föl till. Mysan hade burit tvillingar.

Linda Nyström älskar alla sina hästar, men att få tvillingföl är en särskild upplevelse, menar hon.

Bild: Lina Alkner Timner

— Mycket har jag varit med om när det gäller hästar, men inte detta. Jag ropade på Emma att hämta pappa och så var det ut med nästa föl, säger Linda.

Klockan sju hade två små hästar kommit till världen, pigga och krya. Den ena vägde 29 kilo och fick arbetsnamnet Liten. Den andra vägde 34 kilo och fick det tillfälliga namnet Stor.

— De var ganska pigga båda två, men hade svårt att resa sig. Vi ringde till Helsingborgs djursjukhus och frågade hur vi skulle göra, säger Linda Nyström.

Annons

Det går bättre och bättre för Liten att gå, trots att hoven ännu inte är helt läkt.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Hon fick veta att tvillingar behandlas på samma vis som vanliga fölungar, det absolut viktigaste var att få i hästen den livsviktiga råmjölken.

— En häst föds utan antikroppar så den måste få det i systemet och i tarmen väldigt fort. Därför var det viktigt att skaffa fram extra råmjölk.

Lindas pappa, som också bor på gården, for genast ut för att få tag på nappflaskor och råmjölksersättning.

— Det blev ett väldigt ståhej här. Hästar är inte gjorda för att få två föl. Men båda hade sugreflex och båda försökte resa sig, vilket var ett bra tecken, säger Linda.

Eftersom fölen hade svårt att stå på egna ben fattades beslutet att ändå fara ned med dem till djursjukhuset i Helsingborg för lite omsorg.

— Det var ett bra beslut, inte minst med tanke på att de måste matas en gång i timmen. Det hade blivit ohållbart att låta dem bo kvar i stallet under den första tiden, konstaterar Johan.

De båda fölen är godmodiga och mycket tillgivna.

Bild: Lina Alkner Timner

I Helsingborg förälskade personalen sig snabbt i de två små individerna. Liten kunde ganska snart stå på egna ben, men hon nådde inte upp till spenarna. Att manövrera runt bland åtta ben i stället för fyra är ett konststycke i sig, men Mysan, eller Enlighted som stoet egentligen heter, klarade det galant.

Annons

— Man kan väl säga att det var rätt sto som fick tvillingar. Det tog inte lång tid för henne att ta till sig båda fölen vilket inte är givet när de är två.

— Hon har gjort ett fantastiskt jobb. Vi köpte henne som avelssto för tio år sedan och hon har inte gjort oss besvikna, konstaterar Johan.

Så här i backspegeln kan både Linda och Johan förundras över att de inte hade någon misstanke om att det var två föl i magen på Mysan.

Annons

— Vi konstaterade att hon var väldigt tjock i julas och att hon under den här sista tiden inte gick upp så mycket i vikt trots att hon fick mycket mat. Nu inser vi vad det var som tog hennes näring, säger Linda Nyström.

Hur det kunde bli tvillingar är dock lite av ett mysterium.

— Vi hade kollat stoet för tvillingar en gång tidigare eftersom det alltid innebär en risk för stoet. Därför tittar man alltid hur många ägg de släpper när man har inseminerat dem.

Två veckor innan den första insemineringen släppte Mysan två ägg, varpå det ena ägget klämdes för att minimera risken för tvillingfödsel. Men insemineringen ledde inte till befruktning och gjordes därför om.

Att två föl dias samtidigt är ingen vanlig syn.

Bild: Lina Alkner Timner

— Den gången släppte hon bara ett ägg. Men teorin är att hon sedan släppte ett ägg till ett par dagar senare, som blev befruktat, säger Linda.

Nu växer Stor och Liten så det knakar. Enda orosmomentet är att Liten i transporten skadade sin ena hov, som nu måste läggas om varje dag.

Annons

Liten skadade sin hov under transporten till djursjukhuset. Under omplåstringen passade han på att ta sig en tupplur — och han snarkade ljudligt.

Bild: Lina Alkner Timner

— Hoven kommer snart att växa ut. Men Liten lider inte av att vi lindar hennes hov, han brukar somna och snarka gott när vi gör det, säger Linda.

I vanliga fall röntgas föl efter två år, men dessa får tätare efterkontroller. Någon försäljning av fölen blir det inte tal om, i alla fall inte än på ett tag.

— Stor är i och för sig så pass stor och fin att vi skulle kunna sälja honom och vi har spekulanter. Tvillinghästar har rykte om sig att bli speciellt bra individer. Men vi lugnar oss tills vidare, vi har ingen brådska, säger Linda Nyström.

Annons

Johan Kårhammer bäddar om Liten under duntäcket.

Bild: Lina Alkner Timner

Liten nafsar kärleksfullt efter godis i Johans hand.

Bild: Lina Alkner Timner

En skäggig mor. Mysan, eller Enlighted som hon egentligen heter, har fått kalk och därmed också ett skägg.

Bild: Lina Alkner Timner

Stoet Mysan tog till sig båda fölen direkt, något som inte är självklart vid tvillingfödsel.

Bild: Lina Alkner Timner

Ännu är de magra, men för varje dag som går lägger de på hullet.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Till toppen av sidan