Annons

Annons

Annons

Annons

Mossle

Lillian och Johan skapade bokoteket i Klevaliden: ”Bättre att låta folk få böckerna gratis”

Många har sett det mystiska bokoteket i Klevaliden. Bakom initiativet står familjen Lidén med barnen Lillian och Johan i spetsen.

— Jag tycker om att läsa och Johan tycker om att snickra, så detta tyckte vi var bra, säger Lillian.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Den lilla gröna lådan med guldtext dök upp i Klevaliden från en dag till en annan. Konceptet är välkänt: ta en bok, ge en bok. Men vem stod bakom initiativet? Skåpet i sig gav inga andra ledtrådar än böckerna det innehöll. Men nu är mysteriet löst. Upphovsmakarna är familjen Lidén: Lisa och Torkild med barnen Lillian, nio år, och Johan, elva år.

— Många slänger ju sina gamla böcker eller lämnar in dem till loppisar när de tröttnat på dem. Vi tyckte att det var bättre att låta folk få böckerna gratis, säger Johan.

Familjen Lidén ville glädja Värnamoborna med ett litet bokotek. Mamma Lisa kom med idén och pappa Torkild sågade ut skivorna. Men det är barnen Lillian och Johan som stått för den fantasifulla designen.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Idén kommer ursprungligen från mamma Lisa, som redan för ett par år sedan snappade upp ett inlägg på Instagram.

Annons

— Det var en minister som skrev om att han hade gjort en liknande grej tillsammans med sina barn i Stockholm. Sedan har jag en väninna i Bryssel och hon konstaterade att sådana lådor står överallt där, säger hon.

Lisa lanserade idén för familjen, men projektet hamnade på is en tid. Först i samband med familjens flytt till Halmstadsvägen tog det hela ny fart.

Barnen fick fria händer att designa lådan, med den enkla begränsning att allt material skulle finnas i familjens källare. Pappa Torkild sågade till skivor i plywood. En trapp-pall som passerat bäst-före-datum utsågs till fundament. Därefter målades lådan i passande gröna nyanser. Taket blev tufft spräckligt i svart och vitt.

Lillian och Johan skrev texten i guld och mamma Lisa Lidén ramade in texten med svart penna.

Bild: Lina Alkner Timner

— Sedan skrev vi texten ”bokotek” i guld. Mamma hjälpte oss att göra en svart linje runt varje bokstav, säger Lillian.

Därefter fylldes lådan med läsning för alla smaker: alltifrån de enklaste pekböcker till hårdkokta deckare.

Eftersom det lilla bokoteket placerades i Klevaliden har familjen kunnat följa dess popularitet från sitt vardagsrumsfönster. Där har de bevittnat hur förbipasserande tittat mot lådan på väg ned mot stan, för att sedan nyfiket öppna luckan på vägen upp.

Annons

— Vi har märkt att några böcker har försvunnit och några har tillkommit. Det känns bra, säger Johan.

Annons

Fram tills nu har familjen Lidén inte skyltat med att det är de som står bakom initiativet. Men när Lillians klass på Trälleborgsskolan skulle gå till sommaravslutningen i Arken passerade de lådan och började prata om den.

— Min fröken förklarade för klassen vad ett bokotek var. Då berättade jag att det var vi som hade gjort det och klassen tyckte att det var roligt, säger Lillian.

Torkild Lidén menar att det inte har varit någon hemlighet att de står bakom initiativet, men att det heller inte har varit ett mål i sig att det skulle framgå.

— Det här var bara en rolig grej, ett sätt att sprida lite glädje till allmänheten. Lådan är liten och flyttbar och den tar inte mycket plats i anspråk, säger han.

Familjen håller det inte för osannolikt att det dyker upp fler små bokotek i Värnamo på sikt. I källaren finns material till ännu ett.

— Nu gäller det för Värnamoborna att hålla utkik. Rätt som det är poppar det upp ett nytt. Om inte det är vi som gör det så kanske någon annan tar efter. Det vore i så fall väldigt trevligt, säger Torkild Lidén.

Ett tänkvärt budskap på luckans insida, men inga ledtrådar om vem som skapat skåpet.

Bild: Lina Alkner Timner

Till toppen av sidan