De kommer från hela landet, eleverna på Textilakademins grund- och påbyggnadsår. Vissa ser det som ett första steg på en kommande karriär inom textilindustrin, andra har valt att gå utbildningen som en del av en personlig utveckling. Gemensamt för de 20 eleverna är kärleken till textil och skapande. I Folkhögskolans aula visar de upp vad de har gjort under året som gått.
— Det känns väldigt bra att kunna vända sig till allmänheten igen. Under coronapandemin hade vi bara utställning för oss på skolan, så detta blir lite av en nystart, säger läraren Julia Högberg.
Årets utställning bjöd på en bred variation: allt ifrån 70-talsinspirerade klänningar till futuristiska hattar — och en virkad ko.
Annons
— Jag har lärt mig väldigt mycket under den här utbildningen och fått upp ögonen för annat än bara sömnad. Till exempel har jag lärt mig att virka och väva, säger Tilde Ritosa från Falkenberg och hänger upp ett band av gröna garnblommor.
Annons

Tilde Ritosa från Falkenberg drömmer om att vidareutbilda sig i modestaden Milano.
Bild: Lina Alkner Timner
I framtiden drömmer hon om att flytta till Milano och vidareutbilda sig inom mode och design.
En framtid i textilbranschen väntar även Hanna Gripensten från Värnamo. Tidigare arbetade hon som säljare på Ur och Penn. Nu har hon fått jobb på Pinewoods designavdelning.
— Det kom som en överraskning faktiskt, jätteroligt! Det är ju detta jag vill göra, säger hon.

Rebecka Holzer började läsa till logoped, men insåg att hon hellre vill arbeta med textil. Nu går hon andra året på Textilakademin.
Bild: Lina Alkner Timner
Rebecka Holzner från Stenungsund var på väg att bli logoped när hon insåg att det var bakom symaskinen hon hörde hemma. Nu har hon snart avslutat andra året på Textilakademin och i hennes monter tronar bland annat en färgsprakande kappa i gult, oranget och grått.
— I tvåan får man fokusera på mer specifika saker efter egen design. Själv har jag valt att ha med så många detaljer som möjligt i mina kläder, more is more, säger hon och skrattar.

Stina Westberg hjälper Sofie Ceder att sätta upp en trasmatta.
Bild: Lina Alkner Timner

För en bokmal är designen given: varför skulle inte favoritböckerna kunna bli en hatt?
Bild: Lina Alkner Timner
Annons
Annons
Stina Westberg från Stockholm vill inspirera till läsning. Några av hennes favoritböcker har blivit till en hatt. En cape, som även kan fungera som kjol, har prytts med sönderklippta boksidor och på väggen hänger en vävd pläd att ha över benen.
— Det här har varit ett väldigt roligt och lärorikt år för mig, säger hon.

”Det har jag aldrig prövat tidigare, så det klarar jag helt säkert”. Så lyder Astrid Lindgrens citat i vantarna som Julia Nyberg stickat.
Bild: Lina Alkner Timner

Inte bara Astrid Lindgren utan också Pippi Långstrumps flätor.
Bild: Lina Alkner Timner
Julia Nyberg från Frövi utanför Örebro håller med.
— Innan jag började här hade jag inte sytt färdigt ett enda helt plagg, nu har jag sytt en hel garderob, konstaterar hon.
De flesta elever bor på skolans internat, men en handfull har valt att pendla. En av dem är Katarina Hjukström som bor i Aneby. Hon bestämde sig för att gå utbildningen för att ge sig själv nya perspektiv.
— Jag ville göra någonting i livet som jag tyckte var roligt, någonting som verkligen intresserar mig. I samma veva ändrade CSN sina regler så att det blev möjligt att ta studielån upp till 60 års ålder. Då vågade jag tacka ja, säger hon.

Katarina Hjukströms monter andas 70-tal. Kläder, hattar, kuddar och broderier, allt går i samma tidsanda.
Bild: Lina Alkner Timner
Annons
För henne har utbildningen inte bara givit nya kunskaper och vänner i alla åldrar. Den har också legat till grund för en framtidsdröm.
— Jag tänker starta eget företag där tanken är återbruk, att sy och laga kläder åt privatpersoner. Det ligger i tiden, säger hon.
Annons
Julia Högberg menar att pandemin har satt sina spår i verksamheten. Inte i det att fler har sökt till utbildningen utan främst var fokus har legat i ansökan.
— Vissa hade förlorat sina jobb och ville passa på att göra någonting annat, andra kanske fick mer tid att tänka över vad de egentligen vill göra i livet. En sak har pandemin i alla fall visat oss: det är på kreativitet vi överlever, säger Julia Högberg.

Blommor som hattar efter Alice Eckerströms design.
Bild: Lina Alkner Timner

En stråhatt formad av Katarina Hjukström.
Bild: Lina Alkner Timner

Annika Stein från Lund har tema rymden och universum i sina verk.
Bild: Lina Alkner Timner

Är det en kjol eller en cape, eller kanske både och?
Bild: Lina Alkner Timner

Ett tänkvärt broderi signerat Hanna Gripensten.
Bild: Lina Alkner Timner