Annons

Annons

Annons

Hestra

Pia - en frisör med hårfin garderob

Pia Gustafsson är frisören som tänker utanför boxen. I hennes salong kan kunder inte bara bli fina i håret utan också köpa passande kläder och smycken. När hon firade 40 år som frisör bjöd hon därför på både modevisning och ”gör om mig”.

Text

Pia Gustafsson är inte bara frisör, hon är klädförsäljare också. Foto: Cornelia Johansson.

Annons

Pias Hårmakeri i Hestra är mer än bara en hårvårdssalong. Det är också en klädbutik. Idén fick Pia Gustafsson när hon för ett tiotal år sedan kände ett behov av att utöka sin verksamhet.

— När man är anställd är det ju lätt att byta arbetsplats när man vill utvecklas. Som egenföretagare är det inte lika lätt, men jag tänkte att kläder och hår hänger ihop: när man har blivit fin i håret vill man ju gärna ha lite fina kläder också. Det handlar om att plocka fram sitt bästa jag helt enkelt, säger hon.

Det började med en mindre klädställning för klänningar och efterhand som kunderna efterfrågade fler plagg utökades sortimentet. Så småningom inredde hon ett extrarum avsett för kläderna: ”Pias walk in closet”.

Annons

Saxen är Pias främsta verktyg. I år är det 40 år sedan hon fick sitt gesällbrev. Foto: Cornelia Johansson.

Annons

— Det händer att personen i frisörstolen får sig en modevisning av någon som provar kläder. Alla kunderna blir engagerade i varandra, det är väldigt roligt, säger Pia.

Kläderna hon säljer är ofta av lite ovanliga märken från andra länder som Danmark och Holland, ett plagg i varje storlek, inte mer.

— Man ska inte gå ut på stan och se samma klänning på någon annan, det är det som är grejen, kläderna ska vara lite speciella, säger Pia Gustafsson.

För att nå ut till sina kunder lägger hon ibland ut små filmer på sociala medier där hon visar upp nya plagg och vilka som passar ihop med varandra.

— Det är uppskattat. Jag har några långväga kunder, de tycker att det är bra att få se lite innan vad som finns, säger Pia.

Under höstmånaderna brukar hon också anordna after work för mindre sällskap, upp till sex personer.

— Jag brukar ta en mindre summa för det, då får man smörgås, kaffe och kaka, sedan tipsar jag om olika klädkombinationer och vad som är trendigt just nu. När jag pratat färdigt får de prova kläder och äta godis, man måste ju hålla energinivån uppe, säger hon och skrattar.

Pia Gustafssons köper in sina kläder från bland annat Holland och Danmark. ”Det är det som är grejen, kläderna ska vara lite speciella. Foto: Cornelia Johansson.

För att fira att det nu är 40 år sedan hon fick sitt gesällbrev anordnade Pia en fest i Medborgarhuset i Hestra, med mingel, alkoholfritt bubbel, modeshow och lotteri. Givetvis var det tema 80-tal.

Annons

Annons

— Vi spelade till exempel bara musik från 1982. Det fina är att modet från då har kommit tillbaka. Det är mycket ljusa pastellfärger nu, det passade ju fint.

I framtiden hoppas Pia Gustafsson kunna få ännu fler kunder till sin klädverksamhet.

Pia Gustafsson i rosa tillsammans med mannekängerna Katarina Löf, Pia Mårtensson och Monika Karlsson.

— Jag hoppas inte att folk känner sig avskräckta av att lokalen är liten, att de ska känna att de måste handla av mig. Det är fritt fram att bara komma och titta.

Herrarna får dock nöja sig med hårvård även i fortsättningen.

— Det kommer ibland in män och frågar om jag inte har herrkläder till försäljning. Dessvärre blir svaret nej, det är för litet här för att få plats med det. Mitt fokus ligger på damkläder, men när det gäller frisyrer är alla välkomna.

Monika Karlsson iförd en av Pias klänningar på modevisningen i Medborgarhuset i Hestra.

Pia Gustafsson visar upp en av de klänningar hon säljer i sin butik.

Eva Månsson ställde upp i ”Gör om mig”. Här är före ...

... och här efter stylingen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan