Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Stugan kan bli en inkomstkälla när tyska turister längtar hit

Tyska turister letar lugnet i Smålandsskogarna runt Värnamo.

— Har du en stuga som står tom under sommaren kan det vara läge att hyra ut den, säger Susanne Pilarp, husrådgivare på stugförmedlingsföretaget Stay Nordic.

Text

Susanne Pilarp är distriktsansvarig för stugförmedlingsbolaget Stay Nordic i Småland. Nu söker hon stugor att hyra ut, i både Värnamo, Gnosjö och Gislaved.

Bild: Henrik Timner

Annons

Att tyskar är tokiga i den svenska naturen är knappast någon nyhet. Efter pandemin slår efterfrågan alla rekord. Nu söker det nystartade stugförmedlingsföretaget Stay Nordic stugor för uthyrning i Värnamo med omnejd.

— Värnamo, Gnosjö och Gislaved är populära kommuner med närhet till turistmål som Store Mosse, Isaberg och High Chaparral. Dessutom är det inte långt till Jönköping eller Vimmerby, som också är populära turistmål, säger Susanne Pilarp, som är ansvarig för Stay Nordics Smålandsdistrikt och har många år bakom sig i husförmedlingsbranschen.

Enligt henne kommer mellan 70 och 80 procent av de som vill hyra boende i Småland från Tyskland.

— Tyskarna är frälsta på Sverige och nu är trycket efter stugor större än någonsin. Jag tror att det är lugnet de vill åt. Naturen, skogen, fisket och den friska luften.

Annons

Annons

Susanne Pilarp bodde själv i Tyskland i 12 år innan hon för 20-talet år sedan valde att flytta till småländska Hörda. Då hade hon redan fått tanken att förmedla stugor och startade firman Lilla Huset i Småland.

— Jag fick idén då jag själv hyrde ett hus i Linneryd en sommar. Hyresvärden frågade mig om jag kände några tyska familjer som var intresserad av att hyra och därav kom idén, säger hon.

Susanne Pilarp började med stugförmedling redan för 20 år sedan i den egna firman Lilla Huset i Småland. I dag fungerar firman som en resebyrå.

Bild: Henrik Timner

Stugförmedlingen Lilla huset växte och köptes efter 12 år upp av Novasol, där Susanne Pilarp kom att arbeta i nio år. Därefter började som husrådgivare på Stay Nordic, som flera av hennes tidigare kollegor hade startat.

— Vi är ett svensk företag, fördelade på olika distrikt över landet. Vi är alltid nåbara och kan hjälpa till på kort varsel om det skulle knipa, säger hon.

Den som vill hyra ut sin stuga kan välja mellan två olika nivåer av Stay Nordics tjänster: en lite billigare där husägaren ansvarar för kontrollen mellan dem och gästerna och en lite dyrare där all service som till exempel grundstädningen ingår. Försäkringar, nyckelbox, marknadsföring och professionell fotografering av boendet är också delar som kan ingå.

Den absolut viktigaste attraktionsfaktorn är om stugan ligger i anslutning till en sjö, menar Susanne Pilarp.

Bild: Henrik Timner

Annons

Annons

Fem veckors uthyrning totalt är ett minimum. Tre veckor av dem ska vara under de mest attraktiva sommarmånaderna, men veckorna behöver inte hänga samman i en följd. Det går också att hyra ut för kortare vistelser för den som vill.

— Det kan passa de som bor nära stugan och som vill ha vissa dagar utan gäster, men de flesta vill hyra ut veckovis några veckor över sommaren då man kanske inte själv har möjlighet att utnyttja sin stuga, säger Susanne Pilarp.

Nu hoppas hon att fler stugägare ska överväga möjligheten att hyra ut. Stugan får gärna vara modernt utrustad med disk- och tvättmaskin, men också enklare stugor kan ha ett värde — allt beror på läget.

”Om stugan har en bastu kan det höja dess värde, i synnerhet om det är tyskar som ska hyra”, säger Susanne Pilarp.

Bild: Henrik Timner

— Den absolut viktigaste attraktionsfaktorn är om stugan ligger i anslutning till en sjö. Självklart kan man ta ut en högre hyra för ett modernt boende med många bäddar, men är läget riktigt fint kan man tjäna en hel del även på små omoderna stugor, säger Susanne Pilarp.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan