Annons

Annons

Annons

Annons

Gislaved Centrum

Kreativa elever förvandlar stan till konsthall – elbolagets vd: ”Konst ger ju energi”

Elskåp är generellt inte särskilt vackra. Men i Gislaved är de sedan en tid rena konstverken, tack vare eleverna på estetprogrammet för bild och formgivning. De har nämligen fritt fått dekorera de grå lådorna med färg, fantasi och mening.

Det är eleverna i årskurs ett och två på estetprogrammet för bild och formgivning som står bakom de 39 konstverken.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Att dekorera elskåp är en trend som då och då blossar upp på olika ställen. Nu även i Gislaved. 2011 genomfördes ett samarbetsprojekt mellan Gislaved energi och Gislaveds gymnasiums elever på estetprogrammet för bild och formgivning. Nu, drygt tio år senare väcktes förslaget om att göra om projektet. Bildlärarna var inte sena att nappa och strax efter jul tog eleverna i ettan och tvåan sig an uppgiften.

— Vanligtvis brukar vi vara lite försiktigare med att engagera ettorna i olika projekt och i stället låta dem komma in i undervisningen, men detta ville vi ju haka på, säger bildläraren Susanne Johansson.

Utifrån det övergripande temat ”ett hållbart samhälle” fick eleverna fyra olika underrubriker: ekologisk, social, ekonomisk och andlig hållbarhet. Hur de tog sig an ämnet var fritt, vissa hade en klar tanke direkt, andra behövde lite tid att processa fram en idé. Vissa använde pastellkritor, andra målade i olja eller akvarell eller arbetade digitalt. Nu är alla 39 bilderna klara och uppklistrade på elskåpen.

Annons

Annons

Matilda Polvelas färgglada berg symboliserar gemenskapen och samarbetet mellan orterna i Gislaveds kommun.

Bild: Lina Alkner Timner

— Det känns nästan lite overkligt att min bild ska sitta där under så lång tid framöver. Det är en sak att ha den framför sig när man gör den, men en helt annan sak att se den i ett större format där alla små detaljer blir synliga, säger Matilda Polvela, vars färgglada berg ska symbolisera gemenskapen och samarbetet mellan orterna i Gislaveds kommun.

— Mitt tema var andlighet och jag ville väcka fantasier och drömmar om hur tittarens egen framtid i kommunen kan komma att se ut, säger hon.

Hibah Nanyonjo har också Gislaved i fokus där hon i sin bild No man is an island vill visa att mångfalden i kommunen gör den socialt hållbar.

— Jag vill visa att vi alla är en del av någonting större. Vi är varandras vardag och jag vill skildra alla olika slags människor vi möter varje dag, säger hon.

Kanyarat Satapol vill varna för den globala uppvärmningen.

Bild: Lina Alkner Timner

Kanyarat Satapols jordglob i ett brinnande universum ska påminna oss om den globala uppvärmningen.

— Vi utsätter vår planet för fara. I min bild vill jag säga att vi borde tänka oss för innan vi förstör den ännu mer, till exempel när vi sätter oss i bilen när vi lika gärna kan åka kollektivt, säger hon.

Annons

Ekologisk hållbarhet är också ett tema som Martina Jamas bild tog fasta på.

— Jag har målat två tält som ska väcka idén om att vi kan spendera sommaren här i vår fina natur i stället för att flyga utomlands, säger hon.

Annons

Martina Jamas färgglada tält är på temat ekologisk hållbarhet.

Bild: Lina Alkner Timner

Vår vackra natur inspirerade även Stina Lundgren, men mer ur ett ekonomiskt perspektiv.

— Jag tänker att vår natur lockar till sig många turister och därmed främjar vår ekonomiska utveckling, säger hon.

Julia Söderlund vill å sin sida belysa rätten till allas värde i sitt porträtt.

Julia Söderlund vill belysa rätten att vara den man är. Porträttet föreställer bästa vännen Nellie.

Bild: Lina Alkner Timner

— Min bild föreställer Nellie, min bästa vän. Hon är en stark person och i den här bilden symboliserar hon frihet. Jag vill visa att alla tjejer inte måste klä sig i rosa, man ska känna sig trygg i sig själv oavsett hur man är och hur man ser ut, säger hon.

De tre bildlärarna är nöjda med resultatet.

— Det blev ett stort projekt. Eleverna i ettan drogs in i det nästan direkt, men de har klarat det jättebra. Genom att detta är ett samarbete med Gislaveds energi blev det ju allvar över uppgiften som det inte blivit annars.

Nu kommer bilderna att sitta kvar på elskåpen tills de har nötts bort av väder och vind.

Annons

— Av de som gjordes för tio år sedan såg många faktiskt fortfarande bra ut. Qr-koden fungerade inte längre, men flera bilder var intakta. Det finns ingenting som säger att inte dessa bilder håller lika läge och det känns ju väldigt roligt, säger Susanne Johansson.

”Med hjälp av qr-koden kan man läsa konstnärens personliga tankar bakom sin bild”, säger Anna-Stina Moberg Svensson, lärare i bild.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Kartor över samtliga dekorerade elskåp finns på Gislaved energis hemsida. Att allmänheten nu kan gå på ”elskåpskonstrunda” gläder energibolagets vd Hans Brunström.

— Konst ger ju energi. Promenader ger energi. Även om detta ligger utanför vår normala verksamhet är det alltid roligt med vackra elskåp. Att dessutom få ta del av elevernas kunskap och tankar gör det ännu roligare, säger han.

Tre nöjda bildlärare: Annica Johansson, Susanne Johansson och Anna-Stina Moberg Svensson vid konstverket No man is an island.

Bild: Lina Alkner Timner

Tuva Gyllensten har faktiskt med två olika elskåpsbilder. Här med sin grafiska bild ”Hopp för livet”.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Till toppen av sidan