Annons

Annons

Annons

Bruzaholm

Försvunne mannen hittad tack vare bilist: ”Jätteskönt”

En stor sökinsats inleddes i och runt Hjältevad i Eksjö kommun sedan en man försvunnit på fredagskvällen. Polisen vädjade om hjälp från allmänheten, något som bar frukt. På lördagsförmiddagen påträffades mannen. Han var oskadd, men trött.

Foto: Arkiv

Annons

Mannen i 50-årsåldern försvann vid 18-tiden på fredagen och en stor sökinsats inleddes.

– Vi har lagt stora resurser på sökandet. Vi har även begärt helikopter, men den har varit upptagen i Stockholm under natten. Men vi räknar med att få tillgång till den runt från klockan sju, sa Erik Creutz vid polisen vid en tidig kontakt.

Mannen kommer inte från trakten runt Hjältevad utan är där som turist och vidare saknar han även mobiltelefon.

– Det är väldigt speciella omständigheter kring det här fallet. Han känner inte till områdena och dessutom är han mentalt som ett barn. Men vi följer våra rutiner och jobbar för fullt med att försöka finna honom, sa Creutz.

– När det ljusnar kommer vi växla upp ytterligare i sökandet och då även ta hjälp av Försvarsmakten. Vi är tacksamma för tips från allmänheten.

Annons

Annons

Det var strax efter midnatt som polisen larmades till Byrum, utanför Hjältevad. Mannen, som är i Sverige på semester med sin familj, har en funktionsnedsättning som gör att han mentalt är på en 8-9-årings nivå.

Han lämnade huset han och familjen bor i vid 18-tiden och när familjen inte hittade honom när de letade så larmade de SOS alarm och stora resurser sattes alltså in.

Polisen tog under natten beslutet att inleda räddningstjänsten i sökandet och det innebär att det blir möjligt att begära hjälp från myndigheter och organisationer utanför polismyndigheten. Polisen vädjade även fortsatt om hjälp från allmänheten och om man såg mannen uppmanades man ta kontakt med honom, larma polisen och sedan stanna kvar hos honom tills polisen anlände.

Vid en kontakt med Tessan Jigfjord, verksamhetsledare för Missing peoples Jönköpingsregion, halv tio på lördagsförmiddagen hade hon precis fått besked om att polisens vill ha organisationens hjälp.

– Så jag ska ta mig ut dit och träffa polisen och se vad de vill ha hjälp med. Det är vad jag vet just nu, säger hon.

På lördagsmorgonen gick polisen även ut med ett signalement på mannen och det gav resultat.

Vid 10.30 hittade polisen mannen. Detta efter ett samtal från en kvinnlig bilist som körde på länsväg 814 vid Ösjöfors i Kalmar län. Hon såg en man som gick längs vägen och som stämde överens med signalementet på den försvunne personen.

Annons

– Jätteskönt, konstaterar polisens presstalesperson Åsa Willsund som riktar ett tack till den kvinnliga bilisten.

– Så bra iakttagelse och så himla viktigt.

Mannen är relativt oskadd efter händelsen och hade inga synliga skador.

– Han var trött, men hade inte skadats under natten vad vi kunde se. Han kontrolleras på sjukhus och så får han åka hem till familjen sen.

– Slutet gott, allting gott.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan